Voják v turbanu, usměvavá Meghan a oceněné herečky. Britská královna slaví úctyhodných 92 let

Britská královna Alžběta II. slaví 92. narozeniny. Majestátní vojenskou přehlídku v Buckinghamském paláci sledovaly tisíce lidí. Královna při této příležitosti vyznamená přes tisícovku významných osobností. Do šlechtického stavu povýší třeba herečky Emmu Thompsonovou a Keiru Knightleyovou či držitele Nobelovy ceny za literaturu Kazua Ishigura.

Každoroční velkolepá vojenská přehlídka probíhá v rámci oslav zvaných Trooping the Colour. Ceremonie se účastní asi tisícovka vojáků. Vůbec poprvé si jeden z nich vzal tradiční sikhský turban. Dvaadvacetiletý muž pocházející z indického Pandžábu doufá, že tím povzbudí osoby jiného vyznání, aby se přidaly k britské armádě.

Zraky veřejnosti se upíraly na novomanžele

V kočárech tažených koňmi dorazili třeba princ William s manželkou Kate, novomanželé princ Harry s Meghan či manželka prince Charlese Camilla. Královna přijela v blankytném kostýmu. V kočáru byla sama, její manžel Phillip se totiž loni stáhl z veřejného života.

Sám následník trůnu princ Charles, jeho starší syn princ William, bratr princ Andrew a sestra princezna Anne se přehlídky zúčastnili v uniformách a jeli na koních.

Přehlídka jako každoročně vyvrcholila představením královského letectva, jehož stíhačky proletěly nad Buckinghamským palácem. Tento přelet královská rodina sledovala z balkonu paláce.

Letošní kuriozity? Liška i pád z koně

Královna zažila oslavy již 66. rok po sobě. Některé momenty ale letos vybočovaly z normálu. „Bývalý polní maršál Lord Guthrie, nejvyšší britský důstojník a bývalý náčelník generálního štábu, spadl z koně. Nelze se divit, že to nevydržel, je mu 79 let. Na druhé straně se tam objevila před začátkem ceremonií liška, která bavila davy,“ informoval spolupracovník ČT Jan Jůn.

Královská rodina sleduje stíhačky tradičně z balkonu
Zdroj: PETER NICHOLLS/Reuters

Panovnice zároveň v rámci oslav ocení 1057 lidí, většina z nich získá ocenění za příkladnou službu, charitativní práci či za nasazení při péči o rozvoj v domovských obcích. Na seznamu jsou ale také desítky prominentních jmen z oblasti kultury, vědy či sportu.

Povýšení do šlechtického stavu čeká 59letou herečku Thompsonovou, která se proslavila například rolemi ve snímcích Láska nebeská, Soumrak dne či Rodinné sídlo a je i držitelkou Oscara za scénář pro adaptaci románu Jane Austenové Rozum a cit.

Titul „sir“ bude moci nově před svým jménem uvádět spisovatel Ishiguro, který loni získal Nobelovu cenu. „Jsem hluboce dojatý, že získám takové ocenění od národa, který mě přijal, když jsem byl malý cizinec,“ uvedl Ishiguro, jenž se narodil v Japonsku. Nováčkem mezi rytíři bude i slavný fotbalista a trenér Kenny Dalglish či profesorka antické literatury Mary Beardová.

Mezi novými držiteli titulu komandér Řádu britského impéria (CBE) bude například herec Tom Hardy, o stupeň nižší titul důstojník Řádu britského impéria (OBE) získají herečka Keira Knightleyová či boxer Anthony Joshua.

Oslavy jsou opožděné, v dubnu totiž nebývá tak hezky

Královna Alžběta je na trůnu už více než 66 let a ve svých 92 letech je nejstarší panovnicí na světě. I přes svůj vysoký věk se ale těší pevnému zdraví a každý rok zvládá stovky akcí.

Oficiální oslavy jejích narozenin se kvůli počasí tradičně konají v červnu, ačkoli se panovnice narodila 21. dubna. Tituly a vyznamenání uděluje britská královna ještě na Nový rok. Seznam navržených kandidátů dodává královně vláda. Tradice pochází ze 13. století, kdy britští monarchové začali odměňovat své poddané šlechtickými tituly.

Publicista Jůn: Královna už přihlíží gardám od roku 1947 (zdroj: ČT24)