Alžběta II. stále ve službách svého lidu. Devadesátce navzdory

„Přede všemi prohlašuji, že celý svůj život, ať už bude dlouhý, nebo krátký, zasvětím službě svému lidu a službě celé imperiální rodině, ke které všichni náležíme,“  slíbila v den svých 21. narozenin britská korunní princezna Alžběta. O pět let později se stala královnou a je jí dodnes. V úctyhodných devadesáti letech je stále vitální panovnice nejstarším britským monarchou historie a o abdikaci kvůli věku nechce ani slyšet.

Alžběta II. přihlížela z Buckinghamského paláce rozpadu britské koloniální říše i vstupu své země do evropských společenství. Za dobu její vlády se ve Vatikánu vystřídalo sedm papežů, ve Washingtonu tucet prezidentů a z Downing Street č. 10 za ní jezdilo dvanáct premiérů. Spoluvytvářela historii 20. století. 

Alžběta s vnoučaty a pravnoučaty
Zdroj: Annie Leibovitz/Reuters

Mladá královna se stala pro válkou těžce zbídačenou zemi symbolem nového začátku a naděje. Velká Británie se v 50. letech ocitla na hranici státního bankrotu. Ze světa se navíc stále hlasitěji ozývaly hlasy toužící po nezávislosti na impériu. Nebyl to zrovna růžový začátek vlády.

Díky svému smyslu pro povinnost, odhodlání sloužit své zemi a schopnosti zachovat chladnou hlavu v jakékoliv situaci, dokázala po celých 64 let na trůnu zvládat turbulentní vývoj 20. století i vztahy ve vlastní rodině. „Královny mohou plakat jen v noci,“ poznamenala kdysi.

Královna, která vládnout neměla

Narodila se 21. dubna 1926 jako Elisabeth Alexandra Mary Mountbattenová-Windsorová, nejstarší dcera Alberta, vévody z Yorku, a Alžběty, rozené lady Bowesové-Lyonové. Její otec byl až druhým v následnické linii. Po abdikaci jeho bratra Edwarda VIII. v prosinci 1936 se však stal novým králem a Alžběta následnicí trůnu.

Po vypuknutí druhé světové války pronesla mladičká Alžběta svůj první rozhlasový projev k dětem celého světa.

Za války pracovala v ženské pomocné službě, kde se naučila řídit a opravovat auta. Její fotografie v uniformě zdobily titulní strany časopisů s popiskem „Princezna mechanik.“

V létě roku 1951 její otec vážně onemocněl a v únoru následujícího roku zemřel. Zpráva zastihla Alžbětu během cesty po Keni. Okamžitě se vrátila do Londýna, kde převzala veškeré povinnosti. Na veřejnosti se mladá panovnice prvního čtvrt roku na znamení smutku prakticky neobjevila. O to grandióznější byla její korunovace v květnu 1953, kterou BBC vysílala živě a zapsala se tím do dějin televize.

„Vypadá jako holčička a stala se královnou,“ psal tehdy britský deník The Daily Telegraph. Alžběta několik dní před ceremoniálem trénovala s korunou, aby si zvykla na její tíhu. 

V prvních letech vlády navštívila Alžběta II. desítky britských kolonií. Premiér Winston Churchill umně využil jejího statusu hollywoodské hvězdy a vyslal ji na půlroční triumfální cestu.

Během let se však z impéria stalo volné Společenství a za další čas ztratila Británie i vliv v Evropě. Zatěžkávací zkouškou prošla nejen unie mezi Anglií a Skotskem, ale nyní i samotná budoucnost Británie v Evropské unii.

Britský královský pár s Johnem F. Kennedym a Jacqueline
Zdroj: ČTK/PA

S nepřízní veřejnosti se dokázala vyrovnat

Při všech vladařských povinnostech zvládla být i matkou čtyř dětí, které jí ne vždy dělaly svým soukromým životem radost. Dopis, kterým v prosinci 1995 vyzvala svého syna prince Charlese k rozvodu s Dianou, patřil údajně k jejím nejtěžším státnickým krokům. Pár se rozvedl půl roku nato.

Květiny pro mrtvou Dianu
Zdroj: Reuters

Veřejnost se po veřejně propíraných nevěrách Charlese a Diany přiklonila na stranu princezny a královské rodině dala jasně najevo svou nespokojenost (během Alžbětiny návštěvy Německa došlo i na házení vajec).

K ještě většímu prohloubení krize došlo po Dianině smrti, kdy rodina dlouho zůstávala skryta na skotském zámku Balmoral a neúčastnila se v Londýně veřejného truchlení.

Královna ale nakonec dokázala i tuto situaci vybalancovat a Dianě nechala uspořádat velkolepý pohřeb. V televizním projevu k národu pak vystoupila jako babička dvou chlapců, kteří přišli o matku, a požádala o pochopení.

Novou nadějí monarchie se stala rodina prince Williama, který se už se svou manželkou Kate postaral o dalšího následníka trůnu. Malý princ George má od loňska dokonce i sestru Charlotte.

Před čtyřmi lety slavila Alžběta diamantové jubileum a součástí veselí byla triumfální plavba stovek plachetnic po Temži. „Pamatuji si, jak v 86 letech stála na přídi lodě. Pršelo, každý jiný by si sedl, nebo se šel schovat dovnitř. Ale ne královna Anglie. Jako oběť našeho jemného barbarismu stála celé hodiny v dešti. Byla v tom ohromná síla jejího mlčení a mučednictví,“ napsala komentátorka Tanya Gold pro The Guardian.

Mnohé fascinuje vyrovnaný vztah samotné královny k jejímu choti Philipovi, který proslul svými břitkými a mnohdy netaktními komentáři, pro které mu již zesnulá královna matka přezdívala Hun. Alžběta II. s Philipem jsou svoji od roku 1947. I vévodu z Edinburghu letos čeká jubileum – 95. narozeniny.

Snímek Alžběty II. pořízený u příležitosti jejích devadesátin
Zdroj: Annie Leibovitz/Reuters

I přes svůj požehnaný věk je královna jedním z nejaktivnějších členů královské rodiny. Řadu povinností, zejména únavné zámořské cesty, sice už přenechala princi Charlesovi a svým vnukům, díky rodinné dlouhověkosti ale má šanci své panovnické rekordy ještě o něco posunout.