Britské pasy se budou po brexitu vyrábět ve Francii. Na vládu se kvůli tomu snáší vlna kritiky

Události: Britům se nelíbí, že by jejich pasy mohla vyrábět francouzská firma (zdroj: ČT24)

Britové se přou o to, zda má jejich nové cestovní pasy po brexitu vyrábět firma sídlící ve Francii. Nabídla totiž nižší pořizovací cenu, která ušetří miliardy korun. Jenže kritici jsou přesvědčeni, že symbolicky měla nové pasy vyrábět dál britská společnost. Ta se už chystá na soudní odvolání.

Bulvární deník Daily Mail spustil petici, pod kterou se podepsalo už přes 300 000 Britů. Vadí jim, že pasy nebude vyrábět britská firma De la Rue. Namísto toho ji získá francouzsko-nizozemská společnost se sídlem v Paříži, která nabídla nižší cenu. Už teď tiskne britské řidičské průkazy.

„Nejzásadnější je, abychom měli nejbezpečnější a nejmodernější pasy za nejvýhodnější cenu,“ uvedla britská státní tajemnice pro migraci Caroline Nokesová.

„Myslím, že to je nevhodné a symbolicky extrémně špatně,“ namítá konzervativní britský poslanec Bill Cash.

Kvůli zakázce za víc než 11 miliard korun se na vládu snesla vlna kritiky. „Tohle je to, co měli ministři na mysli, když v kampani za odchod z EU mluvili o navrácení kontroly? Mnohem víc se zdá, že nedokážou kontrolovat, kde se budou tisknout naše pasy,“ uvedla labouristická stínová ministryně vnitra Dianne Abottová.

Francouzsko-nizozemská firma Gemalto slibuje, že v britských továrnách zaměstná díky zakázce dalších 70 lidí. Jejímu britskému konkurentovi De La Rue ale klesají akcie. Navíc si stěžuje na nefér hru, protože z bezpečnostních důvodů se nesmí ucházet o výrobu pasů pro Němce a Francouze.