Lajdáctví, řekl Putin o požáru v Kemerovu, kde protestují tisíce Rusů. Náměstek se jim omlouval v kleče

V Kemerovu protestují tisíce lidí proti postupu úřadů při vyšetřování požáru, centrum střeží policie. Náměstek gubernátora prosil dav na kolenou za odpuštění. Situaci se snažil uklidnit i prezident Vladimir Putin. Ten uctil památku 64 lidí, kteří zahynuli při požáru místního nákupního centra. Mezi oběťmi jsou desítky dětí. Prezident neštěstí označil za lajdáctví. Policie už zatkla pět lidí.

Oficiální bilance tragédie hovoří o 64 obětech, jsou do ní zahrnuty i pohřešované osoby, jichž je 38 včetně 26 dětí. Jsou to s největší pravděpodobností oběti, které se dosud nepodařilo identifikovat. Devětašedesát lidí bylo bezprostředně po neštěstí hospitalizováno, mezi nimi bylo 24 dětí.

Příbuzní podle ruských médií ohlásili policii 67 pohřešovaných. Podle jiných zpráv je však pohřešovaných až osmdesát. Rozdíl těchto údajů oproti oficiálním statistikám úřady nijak nekomentovaly.

„Co se to tu děje? Tohle není žádná bitva nebo neočekávaný výbuch metanu v dole. Lidé, děti sem přišli relaxovat. Mluvíme o demografii a přijdeme o tolik lidí – kvůli čemu, kvůli zločinecké nedbalosti,“ upozornil šéf Kremlu.

Putinova cesta do Kemerova nebyla předem veřejně ohlášená. Prezident položil kytici u zdi obchodního centra, kde lidé vytvořili improvizovaný památník. Obyvatelé zde vedle květin kladou i hračky. V Kemerovské oblasti začal třídenní státní smutek, na celonárodní úrovni bude ve středu, ohlásil Putin.

Vladimir Putin v Kemerovu
Zdroj: ČTK/AP/Alexei Druzhinin

Chceme pravdu, volají tisíce Rusů

U kemerovské radnice se sešly tisíce lidí, kteří požadují, aby úřady zveřejnily veškeré informace o tragédii. Někteří z nich požadují úplné informace o obětech neštěstí. Někteří tvrdí, že na místě v neděli zasahoval nedostatečný počet záchranářů.

Dav skandoval „Pravdu!“, „Demisi!“, „Všichni před soud!“. Z improvizované tribuny mluvili pozůstalí. Na večer se podle moskevského rozhlasu připravuje i protestní mítink v centru hlavního města.

Po sedmi hodinách protestů k demonstrantům přišel náměstek kemerovského gubernátora Sergej Civilev, který podle RIA Novosti dav na kolenou prosil za odpuštění a žádal, aby se lidé rozešli a nevyvolávali konflikt.

Demonstrace v Kemerovu
Zdroj: Marina Lisova/Reuters

Skupina lidí si dokonce vyžádala přístup do místní márnice, aby se na vlastní oči přesvědčili o počtu obětí. V Kemerovu kolují informace, že je kromě 64 mrtvých pohřešováno dalších 85 osob, z nichž velká většina jsou děti mezi deseti a třinácti lety.

Obyvatelé Kemerova si novinářům stěžovali, že policie přístup rodičů k mrtvým tělům jejich dětí podmiňuje podpisem závazku o mlčenlivosti. Ruští vyšetřovatelé informaci potvrdili s tím, že jde o „zákonný požadavek, který je ku prospěchu pozůstalých“.

Šéf kremelského výboru pro lidská práva Michail Fedotov postup policistů označil za „absolutně nelidský“. Místní média informují o tom, že policisté zabavují mobilní telefony a videokamery lidem žijícím v sousedství místa požáru.

Delegaci nespokojených obyvatel města přijal sám Putin. Občany vyzval, aby nepochybovali o informacích z radnice, a slíbil jim, že všichni viníci budou nalezeni a spravedlivě potrestáni.

Pieta za oběti kemerovského požáru
Zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/Danil Aikin

Příčiny požáru zatím nejsou jasné. Z dosavadních informací vyplývá, že byly vážně porušeny bezpečnostní předpisy. Evakuační východy byly uzamčeny, požární signalizaci vypnul pracovník soukromé ostrahy v okamžiku, kdy se sirény rozezněly, a v nákupním středisku byl použit vysoce hořlavý materiál.

Policie už pozatýkala pět osob včetně činitele podezřelého z vypnutí signalizace. Putin v Kremerovu prohlásil, že pověřil vyšetřovatele, aby prošetřili i úředníky, kteří fungování nákupního centra schválili.

Při požáru rovněž uhynulo asi 200 kusů zvěře v zoologické zahradě umístěné ve druhém patře obchodního centra. Způsobenou škodu odhadují pojišťovací úředníci předběžně na čtyři miliardy rublů (téměř 1,5 miliardy korun). 

Obchodní centrum v Kemerovu zničené požárem
Zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/Kirill Kukhmar