Saakašviliho v Kyjevě zatkli a deportovali do Polska

Bývalého gruzínského prezidenta a oděského gubernátora Michaila Saakašviliho v Kyjevě zatkla skupina mužů v maskovaných uniformách a odvezla ho do Varšavy. Podle ukrajinských úřadů nejde o zbavení se nepohodlného opozičního politika, ale o navrácení Saakašviliho do země, odkud se na Ukrajinu dostal za cenu porušení ukrajinských zákonů. Polští pohraničníci potvrdili, že vyhověli ukrajinskému požadavku o readmisi.

„Vzhledem k tomu, že Saakašvili je manželem občanky členského státu Evropské unie, byla žádost vyřízena kladně,“ píše se v komuniké v narážce na Saakašviliho choť s nizozemským občanstvím. Polské ministerstvo zahraničí se podle serveru Onet.pl rozhodlo zdržet vyjádření k celé záležitosti.

Politikovo zadržení v Kyjevě následovalo poté, co se odmítl dostavit na prokuraturu k výslechu, který se měl týkat jeho vyhoštění. „Podle rozhodnutí soudů se tato osoba nacházela na území Ukrajiny nezákonně, a proto byla s dodržením všech právních náležitostí vrácena do země, odkud - s porušením ukrajinských zákonů - přišla,“ řekl podle webu televize 112 mluvčí pohraniční služby Oleh Slobodjan.

Saakašviliho nejprve zadržela v jedné gruzínské restauraci v Kyjevě zásahová jednotka pohraniční služby, provázená zástupci migrační služby a policie. Podle mluvčího tak byl Saakašvili zpraven o „rozhodnutí kompetentního orgánu o navrácení do země předchozího pobytu“. Strážci zákona podle něj museli použít sílu, protože je napadli lidé ze Saakašviliho okolí.

Z Polska se loni v září Saakašvili dostal, když ho skupina jeho příznivců tehdy přes odpor pohraničníků prakticky na rukou přenesla přes hraniční čáru.

Prvoinstanční soud ale opozičnímu předákovi odmítl udělit azyl a vyšší instance v Kyjevě před týdnem odvolání bývalého gruzínského prezidenta proti tomuto rozhodnutí odmítla. Soud tím podle Saakašviliho právníků otevřel úřadům cestu k případné deportaci politika ze země.

Politik se měl v pondělí dostavit na kyjevskou prokuraturu, kde ho měl čekat výslech v rámci procedury vyhoštění. Výslech odmítl s tím, že řízení je nezákonné.

Saakašvili se na Ukrajině angažuje od roku 2015

Gruzínský politik se na Ukrajině politicky angažuje od roku 2015, do země ho pozval prezident Petro Porošenko, který mu udělil ukrajinské občanství a jmenoval gubernátorem Oděské oblasti.

Vztahy mezi oběma politiky ale postupně ochladly a Porošenko odvolal Saakašviliho z čela Oděsy a zbavil ho i občanství. O gruzínské občanství Saakašvili už dříve přišel, ve své rodné zemi je obviněn a v jednom případě už i odsouzen za zneužívání pravomocí.

Už loni se Saakašviliho pokusila v Kyjevě zadržet ukrajinská kontrarozvědka SBU. V bytě politika zahájila razii, Saakašvili pak vylezl na střechu osmipatrového domu a tvrdil, že z ní skočí. Poté, co ho tajná služba zadržela, ale Saakašviliho příznivci osvobodili.