„Kim Čong-un se s vámi rád potká.“ Sestra severokorejského vůdce pozvala Mun Če-ina do KLDR

Zprávy ve 12: Vůdce KLDR Kim Čong-un pozval jihokorejského prezidenta k návštěvě Pchjongjangu (zdroj: ČT24)

Jihokorejský prezident Mun Če-in přijal v prezidentském paláci v Soulu delegaci vysokých představitelů KLDR. Mladší sestra autoritářského severokorejského vůdce Kim Jo-čong pozvala jihokorejského prezidenta na návštěvu své země. Její bratr je prý připraven sejít se s ním co nejdříve. Zpravodajství z Her sledujte na olympijském webu ČT sport.

Jihokorejská televize přinesla záběry usmívajícího se prezidenta Mun Če-ina, jak si potřásá rukou se členy severokorejské delegace. Součástí skupiny je i sestra severokorejského vůdce Kim Jo-čong. Ta je tak prvním členem vládnoucího klanu z komunistické Severní Koreje, který zavítal na území svého jižního souseda od války na Korejském poloostrově. 

Od tohoto krvavého konfliktu z let 1950 až 1953 obě země ještě neuzavřely mírovou dohodu a jsou tak technicky stále ve válečném stavu. Lídři obou Korejí se na vrcholné úrovni nesetkali víc než deset let.

Vlivná diktátorova sestra předala prezidentovi Munovi pozvání do KLDR v písemné formě. „Vytvořme podmínky pro to, aby se schůzka uskutečnila,“ citovala agentura  Reuters mluvčího jihokorejského prezidenta.

Podle koreanisty Jaromíra Chlady právě Severokorejci v současném dialogu „sbírají více bodů“. „Jižní Korea má díky Severokorejcům v Pchjongčchangu záruku, že olympijské hry proběhnou hladce a bez větších komplikací. Více z toho ale těží severokorejský vůdce Kim Čong-un, který využívá hladu jihokorejského prezidenta po dialogu a toho, že se pozornost celého světa nyní soustředí na Koreu,“ uvedl koreanista.

V severokorejské delegaci, kterou prezident Mun přijal, byl také předseda severokorejského parlamentu Kim Jong-nam, který je formální hlavou KLDR. Podle Chlady je ale jeho pozice na Hrách upozaděna ve prospěch sestry severokorejského vůdce. „Jsou to nestandardní diplomatické kroky a ukazují, že severokorejský vůdce umí současné situace využít lépe než jihokorejský. Vedle Kim Jo-čong se pozornost médií soustředila také na šéfku severokorejského orchestru, která je bývalou přítelkyní Kima,“ upozornil Chlada.

obrázek
Zdroj: ČT24

Kim Jo-čong se s prezidentem Jižní Koreje krátce setkala už v pátek při zahajovacím ceremoniálu olympijských her v Pchjongčchangu. Soul si od návštěvy severokorejské delegace slibuje zahájení dialogu, jiní se obávají, že Pchjongjang chce cestu jen využít k vlastní propagaci. KLDR totiž nadále odmítá vzdát se svých raketových a jaderných zbrojních programů, kvůli nimž vůči ní Rada bezpečnosti OSN zavedla sankce.

„Nekritický přístup ze strany Jižní Koreje je trochu zbytečný. Předchozí prezidenti zmrazili vztahy s KLDR úplně, tohle je ale druhý extrém. Jižní Korea by měla požadovat, aby druhá strana plnila také nějaké podmínky, aby to bylo něco za něco,“ dodal Chlada. 

Velmi mě potěšilo, co se stalo už včera a bude snad pokračovat i v příštích týdnech. Doufám, že tyto momenty povedou k dalším smysluplnějším, upřímným rozhovorům a podpoří snahu o smíření mezi Severem a Jihem.
Pan Ki-mun
bývalý generální tajemník OSN

Někteří odborníci na Severní Koreu si myslí, že přísné sankce, kvůli nimž Pchjongjang přišel o většinu zdrojů příjmů, ho dotlačily k větší snaze o dialog s jižním sousedem.

Munovy snahy o intenzivnější kontakty s Pchjongjangem jsou v ostrém rozporu s přístupem Spojených států, které vůči severokorejskému režimu kvůli jeho raketovým testům zaujímají tvrdý postoj. Washington platí za hlavního spojence Soulu. A právě do Bílého domu směřovalo prohlášení prezidenta Muna, podle kterého by Severní Korea měla usilovat o zlepšení vztahů s USA.

Andray Abrahamian z havajského Pacifického fóra CSIS podle Reuters soudí, že Severokorejci budou muset pochopit, že aby se konala zásadnější jednání, Mun bude muset Washingtonu předložit něco, co by mohlo vést k denuklearizaci KLDR.

Koreanista: V současném dialogu Jižní a Severní Koreje vede Kim Čong-un (zdroj: ČT24)

Špičky obou zemí včetně prezidenta Muna, sestry severorejského vůdce i Kim Jong-nama se v sobotu zúčastnily večerního olympijského hokejového zápasu spojených korejských ženských týmů proti Švýcarsku. Konal se v Kangnungu a Korejky v něm prohrály 0:8. V týmu je 23 Jihokorejek a 12 hráček KLDR.