Vysocí představitelé obou Korejí se setkali při zahájení Her v Pchjongčchangu

Sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una a formální hlava KLDR, jíž je předseda tamního parlamentu, si v jihokorejském Pchjongčchangu podali ruce s prezidentem Jižní Koreje Mun Če-inem. Stalo se tak na zahájení zimních olympijských her. Zpravodajství z Her sledujte na olympijském webu ČT sport.

Sestra autoritářského vůdce KLDR Kim Jo-čong se dnes stala prvním členem vládnoucího klanu ze Severní Koreje, který zavítal na území svého jižního souseda od války na Korejském poloostrově. Od této války (1950–1953) obě země ještě neuzavřely mírovou dohodu a jsou tak technicky stále ve válečném stavu.

Kim Jo-čong
Zdroj: ČTK/AP/Ahn Young-joon

Kimova sestra, která je členkou nejvyššího orgánu vládnoucí strany, si potřásla rukou s jihokorejským prezidentem při zahajovacím ceremoniálu. Předseda severokorejského parlamentu Kim Jong-nam, který je formální hlavou KLDR, si podal ruku s prezidentem Mun Če-inem už při recepci před ceremoniálem. Před vstupem do salonku si udělal také společnou fotografii s prezidentem a jeho manželkou.

Tato olympiáda je v mnoha ohledech výjimečná. Koná se 80 km od nejstřeženější hranice světa, od severokorejských děl, která sem míří. Přesto se Jihokorejci rozhodli podělit o úspěch a prezentovat poloostrov jako jednotnou frontu.
Barbora Šámalová
zpravodajka ČT

Pence se s představiteli KLDR nesetkal

A zatímco představitelé Severní Koreje si ruce s jihokorejským prezidentem podali, americký viceprezident Mike Pence se zatím přímému setkání se zástupci KLDR vyhýbá. Na recepci před ceremoniálem dorazil později a jen zběžně pozdravil zúčastněné, aniž se posadil ke stolu.

Podle Pence chce autoritářské vedení KLDR účast na olympiádě využít k vlastní propagandě, a nikoli k zahájení dialogu, jak optimisticky doufá Soul. Pence také v Jižní Koreji zopakoval pevný postoj USA v sankcích Západu vůči KLDR kvůli jejímu jadernému programu.

S vysokými představiteli Severní Koreje Pence nehovořil, ač byl jen o řadu pod nimi.

Setkání představitelů USA, KLDR a Japonska dělalo už dlouho předem velké starosti vedení diplomatického protokolu. Podle něj mají na zahajovacím ceremoniálu OH stát či sedět na nejvýznamnějších místech vždy šéf hostující země a předseda Mezinárodního olympijského výboru a okolo nich mají být hlavy států návštěvnických zemí a další VIP hosté.

Jenže mezi některými z nich panuje napětí – zejména mezi USA a Severní Koreou, jejichž lídři si loni dokonce vyhrožovali jadernou válkou. Japonsko má navíc napjaté vztahy jak s KLDR, tak s Jižní Koreou.

  • KLDR vyslala na olympiádu asi pětisetčlennou delegaci, z níž téměř polovinu tvoří roztleskávačky, dále je v ní 140 členů uměleckého souboru, družstvo na předvádění taekwonda, 22 sportovců, funkcionáři a novináři. Podle spekulací médií jsou v delegaci i členové tajné služby. 

Jihokorejská média podle AP spekulují, zda Kim Čong-un zaslal prostřednictvím své sestry jihokorejskému prezidentu poselství s návrhem na mezikorejský summit. Kim Jo-čong zastává pozici místopředsedkyně ústředního výboru Korejské strany práce a je jedním z mála lidí, jimž prý severokorejský vůdce absolutně důvěřuje.

Mladá a pohledná žena, jejíž věk se odhaduje na třicet let, může vylepšit image severokorejské diktatury. Její přílet podle agentury Jonhap připoutal pozornost desítek novinářů shromážděných na letišti.

Stovky lidí proti delegaci z KLDR protestovaly

Proti očekávané účasti delegace z KLDR na zahájení Her protestovaly v Pchjongčchangu stovky lidí. Jihokorejští demonstranti pálili severokorejské vlajky a obrázky vůdce KLDR Kim Čong-una. Asi osm stovek lidí se pak vydalo na pochod k zimnímu stadionu.

Demonstranti nesli například transparenty s hesly „Munův režim vede Koreu do záhuby“, s odkazem na jihokorejského prezidenta Mun Če-ina. Nelíbí se jim, že pozval severokorejskou delegaci do země. Podle kritiků návštěvy chce Severní Korea využít olympiádu jako nástroj propagandy a nikoli k možnému zahájení dialogu s Jižní Koreou, který si od cesty slibují jihokorejští představitelé.