Země ve válce spojil sport. Jihokorejci však ze společného týmu s KLDR radost nemají

Události: Lezou nám do týmu, vzkazují Jihokorejci na sever (zdroj: ČT24)

Již v pátek začínají 33. zimní olympijské hry. Slavnostního ceremoniálu se v Jižní Koreji zúčastní stovky sportovců a politiků, včetně druhého nejdůležitějšího muže severokorejského režimu, šéfa parlamentu Kim Jong-nama. Delegace obou Korejí nastoupí pod jednou vlajkou a poprvé v historii navíc postaví společný olympijský tým. Některým Jihokorejcům se to však nelíbí.

Jejich země jsou oficiálně ve válce, přesto hokejistky ze severu i jihu poloostrova společně bojují za vítězství, se symbolem jednotné Koreje na dresu. Přátelský zápas proti Švédsku prohrály 1:3. Víc než výsledek ale diváky zajímalo, jak jim to půjde, když trénují teprve týden.

„Jazyk Severní Koreje je jiný než Jižní Koreje, takže na schůzkách jdeme přes angličtinu do jihokorejštiny a severokorejštiny. Takže setkání trvá třikrát tak dlouho,“ popsala komunikaci v kabině trenérka korejského ženského hokejového týmu Sarah Murrayová.

Jazyk, který na severu zamrzl v předválečných dobách a obsahuje pro Jihokorejce zastaralé a nesrozumitelné výrazy, není jedinou potíží. Média si všímají, že hokejistky provázejí dva záhadní muži bez akreditací, pravděpodobně tajní agenti. Podle průzkumů mínění se mnoha lidem nelíbí, že sport se stává rukojmím politiky.

„Ačkoliv čtyři z pěti Jihokorejců souhlasí s účastí Severní Koreje na olympiádě, víc než sedmdesáti procentům vadí společný tým. Fanoušci si dokonce stěžují, že to porušuje osobní práva sportovců,“ vylíčila náladu v dějišti Her asijská zpravodajka ČT Barbora Šámalová. „Myšlenka, že Severokorejci kráčejí s jihem pod jednou vlajkou, zatímco jejich rakety ohrožují svět, je pro ně příliš,“ dodala.

Společný tým je špatná věc. Jihokorejky dlouho trénovaly a snily o olympiádě a Severokorejky přijdou odnikud a vlezou jim do týmu.
Čong Bjong-he
obyvatel Jižní Koreje

Číslo dva na jih

Soul vnímá účast na olympiádě jako signál, že Pchjongjang stojí o lepší vztahy. Na zahájení KLDR vyšle šéfa parlamentu Kim Jong-nama, který by se mohl setkat s americkým viceprezidentem Mikem Pencem.

„Kim Jong-nam je oficiálně číslem dva severokorejského režimu, což znamená, že Severní Korea se snaží využít olympiádu v Pchjongčchangu jako oficiální diplomatickou událost,“ míní analytik Asijského institutu pro politická studia Ko Mjong-hjun.

Cestu k usmíření ale lemují výmoly. Jednu z doprovodných kulturních akcí už KLDR zrušila. A poslední den před zahájením Her uspořádá vojenskou přehlídku.