Severokorejští krasobruslaři budou na olympijských hrách u sousedů lámat ledy

Horizont ČT24: Severokorejští krasobruslaři pojedou na Hry do Pchjongčchangu (zdroj: ČT24)

Počínání severokorejských krasobruslařů Rjom Te-ok a Kima Ču-sik na olympijských kluzištích bude v únoru sledovat celý svět. Jako jediní zástupci KLDR se dokázali na Hry v jihokorejském Pchjongčchangu kvalifikovat a jejich účast nyní stvrdily i rozhovory zástupců obou znepřátelených zemí.

Severokorejská sportovní dvojice je na ledě jako doma. Paří do širší světové špičky, ale na mezinárodních závodech působí poněkud zakřiknutě. Během loňského šampionátu v Helsinkách například nechtěli vysvětlit, proč si pro své vystoupení vybrali zrovna píseň A Day in the Life od Beatles. Na mistrovství nakonec skončili patnáctí. Chtějí ale ještě výš, proto se vydali trénovat do Kanady.

„Nikdy nemluvíme o politice. Vždycky mluvíme o tom, co pro ně můžu udělat. A když se na tento tým podívám, vidím dva bruslaře s obrovským potenciálem,“ ujišťuje jejich trenér Bruno Marcotte. Sportovci jeho slova potvrdili v září, kdy splnili kvalifikační podmínky pro účast na olympijských hrách.

Ty se budou konat pouhých 80 kilometrů od jejich domova, v jihokorejském Pchjongčchangu. Účast Rjom Te-oka a Kima Ču-sik bude severokorejská propaganda prodávat jako důkaz, že celý svět jejich zemi přijal jako jadernou mocnost.

Přítomnost severokorejské delegace zase Pchjogčchangu poslouží jako bezpečnostní pojistka. Záruka, že KLDR nechá sportovní svátek na území svého největšího nepřítele proběhnout v klidu a míru, což se v minulosti nestávalo.

  • 1988 – Letní olympijské hry v Soulu
    V roce 1987 nastražili dva severokorejští agenti do letadla jihokorejských aerolinií bombu. Ze stroje letícího z iráckého Bagdádu do Soulu agenti vystoupili během mezipřistání v Abu Dhabí. Letadlo explodovalo nad Andamanským mořem, všech 115 lidí na palubě zemřelo.
  • V Jižní Koreji v tu dobu vrcholily přípravy na olympijské hry, které Soul hostil v roce 1988 a KLDR jim chtěla za každou cenu zabránit. Atentátem na letadlo chtěli Severokorejci vyvolat v Jižní Koreji zmatek a nejistotu. Pchjongjang nakonec Hry bojkotoval.
  • 2002 – Mistrovství světa ve fotbale v Jižní Koreji a Japonsku
    V roce 2002 hostila Jižní Korea spolu s Japonskem šampionát nejlepších fotbalových reprezentací světa. Do té doby se jihokorejským fotbalistům nepodařilo na mistrovství světa vyhrát jediný zápas. Výkony, které Jihokorejci předvedli na domácím šampionátu, ale vyvolaly doslova celonárodní fotbalové šílenství, kterým se bavil celý svět. Domácím fotbalistům se podařilo porazit silné týmy Polska, Portugalska, Itálie a Španělska. Suverénní jízda jihokorejského týmu se zadrhla až v semifinále proti Německu.
  • KLDR udeřila během zápasu Jihokorejců s Turky o bronz. Severokorejské hlídkové čluny zahájily ve Žlutém moři palbu na jihokorejské vojáky. Šest jich při přestřelce zahynulo a dalších devět utrpělo zranění. Vojáci KLDR během útoku překročili spornou námořní hranici mezi oběma zeměmi.
  • Navzdory konfliktu ve Žlutém moři vyslala Severní Korea své sportovce na Asijské hry konané v tomto roce v jihokorejském Pusanu. Akce se účastnila delegace 606 lidí včetně 184 sportovců.
  • 2014 – Asijské hry v Inčchonu
    Před konáním Asijských her v jihokorejském Inčchonu souhlasil Sever se setkáním korejských rodin rozdělených po korejské válce. Příležitostná setkání, která musí odsouhlasit obě země, jsou pro Korejce jedinou šancí vidět po dlouhých desítkách let své příbuzné. KLDR využívá setkání rodin jako diplomatickou páku a v okamžiku zhoršení vzájemných vztahů je ruší.
  • Mezi roky 2000 a 2007 se konala setkání každého půl roku. Od roku 2007 do roku 2013 se Korejci z obou stran hranice setkali jen dvakrát – na vině bylo napětí mezi jihokorejským konzervativním kabinetem a režimem v Pchjongjangu. Před začátkem Asijských her došlo na první setkání rodin po více než třech letech. KLDR nakonec vyslala na Hry delegaci 273 sportovců a představitelů země.
  • 2018 – Zimní olympijské hry v Pchjongčhangu
    Olympijské hry se budou konat po období vyhrocených vztahů na poloostrově. Během roku 2017 provedla KLDR šest jaderných zkoušek a řadu testů balistických raket. Situace eskalovala do té míry, že se obyvatelé Jižní Koreje začali připravovat na válku. Severokorejský režim se dostal do střetu i se Spojenými státy.
  • Olivovou ratolest nakonec nabídl sám vůdce KLDR Kim Čong-un, který ve svém novoročním projevu vyjádřil naději, že budou mít Hry v Jižní Koreji úspěch a KLDR by na ně mohla vyslat svou delegaci. Obě strany se sešly ke společnému jednání, kde byla účast KLDR na olympijských hrách definitivně stvrzena.

„Mluvíme stejným jazykem“

Na olympijské setkání se svými sportovními rivaly se už těší i jihokorejský krasobruslařský pár, který se Severokorejci strávil část letního tréninku v Kanadě. „Mluvili jsme stejným jazykem a tak jsme byli rádi, že jsme tam spolu. Dobře jsme spolu vycházeli. Taky jsme si navzájem vařili, to nás sblížilo,“ vzpomíná jihokorejská krasobruslařka Kim Kyu-eun.

Vítězství olympijské myšlenky nad politickým soupeřením se stalo jedním z ikonických momentů už letních Her v Riu de Janeiro. Společné selfie jihokorejské a severokorejské gymnastky obletělo doslova celý svět.

Gymnastky Jižní a Severní Koreje si během olympijských her v Riu pořídily společnou fotografii
Zdroj: Dylan Martinez/Reuters

Když se sportovcům z KLDR nedaří

Olympijské hry jsou pro severokorejský režim mimořádně ožehavou záležitostí. Stejně jako všechny ostatní diktatury považuje úspěch svých sportovců za svůj vlastní. Obavy nastávají po prohrách, které můžou způsobit skvrny na image, jež o sobě režim šíří.

Zápasy severokorejských sportovců se proto v zemi většinou vysílají s časovým zpožděním. Pro případ, že výsledek nebude Pchjongjangu vhod.

Zářným příkladem bylo finále fotbalového turnaje na Asijských hrách v roce 2014. Střetly se v něm týmy domácí Jižní Koreje a KLDR. Zápas vyhráli Jihokorejci díky brance v nastaveném čase. Fanoušci v KLDR na výsledek zápasu dodnes čekají marně.