Jihokorejci finišují přípravy zimních olympijských her. Pchjongčchang změnili k nepoznání

Olympijský stadion pojme 35 tisíc lidí (zdroj: ČT24)

Olympijská pochodeň už putuje Jižní Koreou do Pchjongčchangu, dějiště nadcházejících zimních her. Začínají 9. února a na stadionech i svazích nyní organizátoři dokončují poslední úpravy tak, aby podmínky pro sportovce i diváky byly dokonalé.

„Jsme sebevědomí a připravení. Všechna sportoviště jsou hotová, celkem 12. Teď jsme v posledním okamžiku příprav. Trénujeme dobrovolníky, abychom měli jistotu, že pracovní síly jsou v pohotovosti a všechny detaily her jsou tak, jak mají být,“ uvedla Nancy Pak z Organizačního výboru pro zimní olympiádu v Pchjongčchangu 2018.

Kdysi ospalá vesnice jihokorejské provincie Kangwon se kvůli zimním olympijským hrám změnila k nepoznání. Silnice se rozšířily, aby si poradily s přílivem návštěvníků, zahradní architekti vysázeli stromy.

Téměř hotov je i samotný olympijský stadion. Má tvar pětiúhelníku a pojme 35 tisíc lidí. Konat se v něm má zahajovací i závěrečný ceremoniál. Poté se ocelová konstrukce opět rozebere a ve městě zůstane pouze hlavní budova, která bude sloužit jako olympijské muzeum.

Organizační výbor myslel i na mrazivý vítr, kterým je oblast v horách Tchebek proslulá. „Olympijský stadion poskytne divákům věci na zahřátí, aby jim během ceremoniálu bylo teplo,“ řel Kim Ju-Čin.

Zimní olympijský park v Pchjongčchangu
Zdroj: ČTK

Asi nejpůsobivější záběr z her poskytne bobová dráha a skokanský můstek. Shora je vidět celý areál: restaurace, zázemí pro média hned vedle koncertního sálu i výškové budovy, které poslouží jako olympijská vesnice pro sportovce. U moře v nedalekém Gangneungu budou sporty na bruslích – rychlobruslařská aréna, stadion pro krasobruslení a hokejová hala.

Maskoti zimních olympijských her 2018
Zdroj: ČT24

K plnění úkolů jsou už připraveni i maskoti, tygr Soohorang a medvěd Bandabi, tradiční ochránci. Dohlížejí na bezpečí a klid, který by mohly narušit severokorejské provokace.

Odborníci sportoviště chválí. Obavy ale zůstávají z neobsazených sedadel. Vstupenky se sice prodávají o něco lépe než v Soči, Jihokorejci ale nemají o zimní sporty velký zájem.