Jihokorejský prezident pozval sportovce KLDR na zimní olympiádu

Jihokorejský prezident by rád viděl severokorejské sportovce na zimní olympiádě, jež se bude příští rok konat v jihokorejském Pchjongčchangu. Mun Če-in to řekl na zahajovacím ceremoniálu mistrovství světa v taekwondu v jihokorejském městě Mudžu, kde byla přítomna i severokorejská delegace vedená členem Mezinárodního olympijského výboru (IOC) Čchang Ungem.

„Pokud se severokorejští sportovci zúčastní olympijských her v Pchjongčchangu, jejich přítomnost by podle mého notně přispěla k naplnění olympijských hodnot - Hry mají lidstvo sjednocovat a prosazovat světový mír,“ řekl prezident Mun Če-in. Během svého pobytu v Jižní Koreji se má Severokorejec Čchang sejít s představiteli sousední země a probrat s nimi součinnost při nadcházejících olympijských hrách.

Mun připomněl klíčové momenty sportovní diplomacie mezi Pchjongjangem a Soulem: v roce 1991 obě země spojily své týmy na mistrovství světa mládeže ve stolním tenisu a fotbale, sportovci obou Korejí též společně kráčeli v průvodu na zahajovací i závěrečné ceremonii letních olympijských her v Sydney v roce 2000.

Na mistrovství světa v taekwondu proběhla i exhibice týmu KLDR.

Od nástupu liberála Muna do prezidentského úřadu v květnu jde o první kontakt mezi oběma Koreami na úrovni sportu. Mun Če-in, syn severokorejských uprchlíků, již během prezidentské kampaně prosazoval mezikorejský dialog.

Sport už dříve sloužil jako prostředek světové diplomacie. V roce 1971 přicestovala do Číny americká výprava stolních tenistů. Sportovci se stali první oficiální americkou návštěvou na čínském území od roku 1949. Takzvaná pingpongová diplomacie vedla k navázání vztahů mezi oběma zeměmi v roce 1979.

Vydáno pod