Trump vyzval Severní Koreu, aby se vzdala jaderných zbraní a „usedla k jednacímu stolu“

Události: Trump v rámci třináctidenní cesty po Asii navštívil Soul (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump zdůraznil naléhavost řešení ohledně jaderného a raketového programu KLDR. „Je čas, abychom neodkladně a velmi rozhodně jednali,“ řekl Trump na návštěvě Jižní Koreje a vyzval Čínu, Rusko a další státy, aby požadovaly konec programu. „Severní Korea je celosvětová hrozba, která vyžaduje celosvětovou reakci,“ uvedl americký prezident. Jeho jihokorejský protějšek Mun Če-in vyjádřil naději, že návštěva šéfa Bílého domu v zemi bude znamenat obrat v krizi na Korejském poloostrově.

Při setkání s americkými a jihokorejskými vojenskými veliteli na největší americké armádní základně v zemi Trump prohlásil, že je nutné najít řešení bezpečnostní hrozby, kterou představují zbrojní programy KLDR. „Nakonec najdeme řešení. Vždy najdeme řešení, musíme ho najít,“ uvedl.

Pchjongjang musí pochopit, že vojenská síla Washingtonu je „nepřekonatelná“. A ačkoli Spojené státy doufají, že nebudou muset svou vojenskou sílu plnou měrou použít, jsem připraven udělat, co bude nutné, abych zabránil severokorejskému diktátorovi v ohrožení milionů životů, konstatoval Trump.

Zároveň ale vyzval KLDR, aby „zasedla k jednacímu stolu a uzavřela dohodu“. USA a KLDR se v minulosti účastnily společně s Jižní Koreou, Japonskem, Čínou a Ruskem šestistranných jednání o ukončení severokorejského jaderného programu, z nichž ale Severní Korea jednostranně odstoupila.

Mun doufá ve zlom v řešení krize

Trump se na americkou základnu Camp Humphreys přesunul vrtulníkem hned po svém příletu. Spojené státy mají od skončení korejské války v roce 1953 v zemi 28 500 svých vojáků.

Později Trump a Mun odjeli do prezidentského Modrého domu v metropoli Soulu. Mun před začátkem jednání řekl, že doufá, že Trumpova návštěva do jisté míry zmírní obavy Jihokorejců z KLDR a že bude znamenat „zlom v řešení severokorejské jaderné otázky“.

Trump vyzdvihl „skvělou spolupráci“ s jihokorejským prezidentem, přestože mezi Washingtonem a Soulem existují jisté spory, především v otázce přístupu ke KLDR. Americký prezident v minulosti kritizoval Muna za jeho snahy o dialog s Pchjongjangem.

Zpravodajka ČT: Jihokorejský prezident poprvé přivítal amerického mimo své sídlo (zdroj: ČT24)

Trump ve vztahu ke KLDR prosazuje tvrdé ekonomické sankce a tlak na Pchjongjang. V poslední době si severokorejský vůdce Kim Čong-un a Trump vyměnili sérii urážek, které spolu se severokorejským zářijovým jaderným testem a množstvím raketových zkoušek dále zvýšily napětí na Korejském poloostrově.

Amerického prezidenta po příjezdu do jihokorejské metropole Soulu vítalo několik stovek příznivců, ale také odpůrců, kteří drželi transparenty s hesly jako „Ne Trumpovi, ne válce, ano míru“.

Sporný bod mezi Jižní Koreou a USA představuje také americko-jihokorejská dohoda o volném obchodu. Trump již dříve avizoval, že bude usilovat o změnu či dokonce zrušení této dohody. Američtí činitelé uvedli, že od té doby, co dohoda vstoupila v platnost, se výrazně zvýšil americký obchodní deficit s Jižní Koreou.

Šéf Bílého domu, který je nyní na cestě po Asii, do Jižní Koreje přiletěl z Japonska. V plánu nemá návštěvu demilitarizované zóny na hranicích s KLDR, o které média spekulovala. Ve středu Trump odletí do Číny.