Éra dialogu s KLDR skončila, shodli se Trump s Abem. Otevřený konflikt ale nechtějí

Americký prezident Donald Trump se v rámci své asijské cesty setkal s japonským premiérem Šinzóem Abem. Po jednání zdůraznil, že USA stojí za Tokiem v době, kdy obě země čelí severokorejské hrozbě. Éra „strategické trpělivosti“ s KLDR podle něj skončila. Oba politici ale uvedli, že by se chtěli vyhnout vojenskému konfliktu. Spojené státy nicméně v příštích dnech uspořádají v západním Tichomoří manévry se třemi svými letadlovými loděmi s cílem demonstrovat svou vojenskou sílu a převahu vůči severokojskému režimu.

„Někteří říkají, že moje rétorika je tvrdá, ale podívejte se, co se stalo se slabou rétorikou v uplynulých 25 letech,“ prohlásil šéf Bílého domu.

Zdůraznil přitom, že jaderný program Pchjongjangu představuje hrozbu pro celý svět. Trump se několikrát vyjádřil, že ve hře jsou všechny varianty. Zjevně tím naznačil i možnost použití síly, selže-li diplomacie.

Abe pak dal jasně najevo, že tvrdý postoj Trumpa podporuje. Prohlásil, že nadešel čas vyvinout na Severní Koreu co nejvyšší tlak, a oznámil, že Japonsko zmrazí majetek 35 severokorejských organizací a osobností.

Trump se setkal i s rodinami unesených Japonců

Abe s Trumpem řešili možnost, že by Japonci sestřelili severokorejské rakety. K tomu je zapotřebí nakoupit potřebnou obrannou výbavu, zdůraznil šéf Bílého domu.

Trump se setkal i s rodinami Japonců, které před desítkami let nechala unést Severní Korea, aby jí pomohli s výcvikem špionů. Americký prezident vyzval severokorejského vůdce Kim Čong-una, aby zajatce propustil.

„Kdyby je poslal zpět, byl by to začátek – začátek něčeho speciálního,“ řekl Trump. Obyčejným Severokorejcům vzkázal, že věří, že jsou to „skvělí lidé“. „Žijí v represivním režimu a řeknu vám, že doufám, že se to všechno vyřeší, bylo by to lepší pro všechny,“ konstatoval šéf Bílého domu.

Pentagon: Jaderný arzenál KLDR by zničila jen pozemní invaze

Zásadní je hlavně dodržování sankcí OSN. Americká vláda se navíc rozhoduje, zda Severní Koreu zařadí na seznam států podporujících terorismus.

Pentagon v nejnovějším dopise senátoru Tedu Lieuovi uvedl, že jediný způsob, jak s naprostou jistotou lokalizovat a zničit veškeré části severokorejského jaderného programu, je pozemní invaze.

Abe přitom avizoval, že nikdo nechce válku. „Nikdo nemá rád konflikt, ale Severní Korea pokračuje v provokacích vůči mezinárodní komunitě. Stoprocentně se shodneme na potřebě zesílení tlaku na KLDR,“ prohlásil premiér.

Zdůraznil zároveň, že Japonsko vítá skutečnost, že větší tlak vyvíjí na Pchjongjang i Čína, nejdůležitější obchodní partner KLDR. Stejně jako Trump ale vzkázal do Pekingu, že by mělo čínské vedení ještě přitvrdit.

KLDR pohrozila raketovým útokem na ostrov Guam

Severní Korea v posledních měsících provedla zkoušky mezikontinentálních balistických raket, které KLDR vyvíjí tak, aby byly schopné dosáhnout pevninského území USA. Pchjongjang také pokusně vyslal nové rakety středního doletu přes japonské ostrovy a pohrozil, že jimi zaútočí na americký ostrov Guam.

V září KLDR uskutečnila svůj šestý a zatím nejsilnější jaderný test. Spojené státy na to reagovaly častějšími přelety svých letounů nad Korejským poloostrovem, vysláním svých válečných lodí do oblasti a opakovanými společnými manévry se svými asijskými spojenci. V současné době jsou v asijsko-pacifickém regionu tři skupiny amerických letadlových lodí.

Trump v Japonsku chválil vzájemné vztahy, ale řeč přišla i na jiná témata. Prezident kupříkladu na schůzce s japonskými a americkými podnikateli znovu kritizoval Japonsko kvůli vysokému přebytku v obchodování s USA, který podle agentury AP dosáhl loni téměř 70 miliard dolarů. Americko-japonské obchodování je „nespravedlivé“, podotkl.