Při útoku koalice vedené USA zahynulo 100 vojáků podporujících Asada

Události ČT: Na východě i západě Sýrie se stále bojuje (zdroj: ČT24)

Mezinárodní koalice vedená Spojenými státy americkými podnikla letecký úder proti provládním silám v Sýrii. Vojenskou akcí odrážela rozsáhlý útok na své spojence z arabsko-kurdských milic SDF. Při útoku zahynulo 100 příslušníků syrských provládních sil. Zprávu o útoku potvrdila i syrská státní televize. Syrská armáda pokračuje v bombardování východní Ghúty, kde od začátku týdne zemřelo podle SOHR přes 200 lidí.

Povstaleckou základnu u řeky Eufrat podle velitelství mezinárodní koalice přepadlo na 500 vojáků s tanky, dělostřelectvem i raketomety. „Ani ne 500 metrů od základny SDF dopadlo 20 až 30 dělostřeleckých a tankových střel. Syrské demokratické síly pak s podporou koalice zaútočily na agresora kombinací leteckých a dělostřeleckých úderů,“ uvedl plukovník americké armády Thomas Veale.

Dajr az-Zaur se navíc nachází v takzvané bezpečné zóně, dohodnuté s Ruskem, jehož ministerstvo obrany si útok vysvětluje jako snahu Spojených států získat ekonomické zdroje, nikoliv dosáhnout míru v Sýrii. Útok si podle Ruska vyžádal zranění 25 dobrovolníků, kteří stojí na straně syrské armády. Členové skupin zasažených při útoku podle ruského ministerstva nekoordinovali své pozice s Ruskem.

„Domníváme se, že provládní síly chtěly obsadit území, které SDF osvobodila v roce 2017 v boji proti IS,“ cituje agentura Reuters svůj zdroj. Podle něj jde o ropné pole ležící východně od města Dajr az-Zaur. Do roku 2017 bylo zdrojem příjmů IS. 

Syrská státní televize útok mezinárodní koalice označila za „novou agresi“. „Mezinárodní koaliční síly bombardovaly lidové oddíly, které bojují proti IS a proti SDF východně od Eufratu. Jsou tam oběti,“ oznámila televize. Podle jejího reportéra byly zabity a zraněny desítky osob. Televize označila terč útoku za „místní lidi, kteří bojují proti IS a SDF“.

Koalice se podle prohlášení i nadále soustředí na boj proti teroristické organizaci Islámský stát (IS) v dolině Eufratu, vyhrazuje si však právo na sebeobranu. SDF jsou hlavním pozemním spojencem USA v boji proti IS a američtí instruktoři pomáhají s výcvikem SDF.

Zprávy: Koalice vedená USA zaútočila na syrské provládní síly (zdroj: ČT24)

Situace v Sýrii je nepřehledná

Útoky koalice proti silám podporujícím syrského prezidenta Bašára Asada jsou vzácné. SDF s koaliční podporou válčí proti bojovníkům IS východně od Eufratu, zatímco vládní vojska působí na západním břehu u města Dajr az-Zaur.

Údajně odvetný útok komplikuje už tak nepřehlednou situaci na syrském bojišti. Vládní jednotky podporované ruskou armádou totiž už několik dní útočí na město Ghúta poblíž Damašku. Podle bilance SOHR zemřelo během čtvrtka 58 civilistů včetně žen a dětí. Podle SOHR si intenzivní útoky na východní Ghútu od pondělí vyžádaly 211 obětí. 

Syrská armáda zintenzivnila útoky na východní Ghútu začátkem týdne. Jde o poslední oblast poblíž syrské metropole, která je v rukou oponentů syrské vlády. Žije v ní na 400 tisíc lidí, k nimž se kvůli bojům už několik měsíců nedostala humanitární pomoc.

Zdravotník Hamza ošetřující zraněné v jedné z místních klinik řekl agentuře AFP, že východní Ghúta má za sebou nejhorší čtyři dny od března 2011, kdy občanská válka v Sýrii vypukla. „Ghúta nikdy nebyla terčem takto intenzivního bombardování,“ dodal.

Syrská armáda východní Ghútu obléhá od roku 2013 a v oblasti se nedostává jídla ani léků. Lékaři tvrdí, že nemocnice nestačí přijímat žádné další zraněné. Zdravotník Usáma, který slouží na pohotovosti, agentuře AFP řekl, že v úterý s kolegy musel za hodinu ošetřit 100 lidí. 

Naopak turecká armáda postupuje dál směrem k Afrínu na severu země. Ofenziva míří proti kurdským jednotkám YPG, které Ankara považuje za teroristickou organizaci. Zároveň ale ty stejné kurdské jednotky označují Američané za své spojence.

Arabista Jan Veselý v Horizontu ČT24 (zdroj: ČT24)