Putin oznámil svou kandidaturu na prezidenta

Události: Putin bude znovu kandidovat na prezidenta (zdroj: ČT24)

Vladimir Putin oznámil, že bude zvovu kandidovat na prezidenta. Volby se v Rusku uskuteční 18. března 2018. Průzkumy ukazují, že současná hlava státu nebude mít problém zvítězit. Očekává se, že jasný favorit voleb získá další šestiletý mandát už v prvním kole s pohodlnou většinou. Se čtyřletou pauzou, kterou strávil v roli premiéra, stojí Vladimir Putin v čele Ruska od roku 2000.

„Předložím svou kandidaturu na post prezidenta Ruské federace,“ řekl Putin obecenstvu při setkání s pracovníky automobilky GAZ v Nižním Novgorodu.

Ruský prezident se dosud ke své kandidatuře odmítal vyjadřovat. Vysvětloval to tím, že po zahájení volební kampaně „všichni přestanou pracovat“. Průzkumy současnému šéfovi Kremlu slibují hladké vítězství.

O zvolení prezidentem se 65letý Putin bude ucházet počtvrté. První dva mandáty byly čtyřleté, než byly prodlouženy novelou ústavy v době, kdy Putin stál v čele vlády (2008-2012). Ústava mu totiž tehdy nedovolovala zastávat nejvyšší úřad potřetí za sebou. 

V případě vítězství ve volbách zůstane Vladimir Putin v čele Ruska až do roku 2024. V nejvyšší politice jako prezident nebo premiér bude v té chvíli už celé čtvrtstoletí.

Průzkum volebních preferencí v Rusku
Zdroj: ČT24

Putin má vítězství jisté už v prvním kole

Vladimir Putin má podle průzkumů voličských preferencí vítězství prakticky jisté. Hlas mu bylo rozhodnuto dát ještě před tím, než oznámil kandidaturu, na 66 procent voličů.

Druhý v pořadí, nacionalista Vladimir Žirinovskij za ním zaostává o propastných 63 procent. Ostatní kandidáti mají před začátkem kampaně podporu jednoho, maximálně dvou procent voličů.

Experti ještě očekávají odpověď na otázku, zda Putin bude kandidovat „sám za sebe“ s podporou podpisů 300 tisíc voličů (jako v letech 2000 a 2004), anebo jako kandidát vládní strany Jednotné Rusko (jako v roce 2012). 

Volební kampaň má oficiálně začít v polovině prosince. Jejím vyhlášením začne uchazečům běžet dvacetidenní lhůta pro předání potřebných dokumentů ústřední volební komisi. 

Kandidovat chce i Sobčaková přezdívaná „ruská Paris Hilton“

Letos v říjnu už svou prezidentskou kandidaturu oznámila Xenia Sobčaková hlásící se k ruské opozici. Populární televizní moderátorka, která bývá označovaná za ruskou Paris Hilton, je dcerou zesnulého petrohradského starosty Anatolije Sobčaka. Pod jeho patronátem začínal politickou kariéru nynější kremelský šéf Vladimir Putin. Kandidaturu Sobčaková ohlásila v dopise pro list Vedomosti.

Sobčaková ve svém videu řekla, že kandiduje proti všem. V dopise současně varovala před bojkotem voleb na protest proti restrikcím vůči Navalnému. „Vstupuji do voleb jako mluvčí těch, kdo kandidovat nemohou,“ uvedla. Zdůraznila ale, že trvá a bude trvat na tom, aby Navalnyj byl očištěn a aby kandidovat mohl.

 Podle názoru ruských analytiků je Sobčaková oficiální opozicí. Vůdci protiputinovské opozice Alexeji Navalnému se kandidatura Sobčakové nelíbí. Stejně jako další opoziční politici se prý domnívá, že její kampaň opozici oslabí a roztříští její síly, které daleko zaostávají za mohutnou volební mašinerií stávající hlavy státu.