Obraz zkázy: Nizozemské námořnictvo ukázalo Svatý Martin po řádění Irmy

Ostrov Svatý Martin po zasažení hurikánem Irma (zdroj: DEFENSIE.NL)

Hurikán Irma způsobil obrovské škody i na nizozemské části karibského ostrova Svatý Martin, která zůstala odříznuta od světa. Na francouzské straně ostrova si řádění živlu vyžádalo přinejmenším osm mrtvých. Informace o případných obětech na jižní, nizozemské straně nejsou podle premiéra Marka Rutteho známy. Nizozemská vláda svolala krizové zasedání.

Video pořízené z vrtulníku nizozemského námořnictva ukazuje mimo jiné zaplavené domy, lodě a hotely na pobřeží. Turistika je přitom hlavním zdrojem příjmů ostrova. Nachází se tam i známá pláž Maho, která leží v bezprostřední blízkosti přistávací dráhy letiště, a je tak díky nízko letícím letadlům oblíbeným místem leteckých fanoušků.

Dráhy mezinárodního letiště princezny Juliany zůstaly neporušené, letiště je však podle sdělení námořnictva nedostupné. Podle agentury AP má hlavní terminál vážně poškozenou střechu a leží v něm naplavený písek. Rutte uvedl, že dostat se nelze ani do hlavních přístavů.

Letecké záběry ostrova Svatý Martin
Zdroj: Netherlands Ministry of Defence/Reuters
Letecké záběry ostrova Svatý Martin
Zdroj: Netherlands Ministry of Defence/Reuters

Ulice jsou poseté odpadem, přepravní kontejnery v přístavu leží poházené jako dětské kostky.

„Je to ohromná katastrofa, 95 procent ostrova je zničeno,“ oznámil představitel nizozemské správy Daniel Gibbs. Podle francouzského ministra vnitra Garagda Collomba zemřelo na ostrově nejméně osm lidí. „Zatím jsme ale neměli čas prozkoumat celé pobřeží,“ upozornil s tím, že minimálně 23 dalších obyvatel bylo zraněno.

Ostrov Svatý Martin je rozdělen na dvě části – jih je pod správou nizozemského království, sever je zámořským společenstvím Francie.