Členky Pussy Riot protestovaly proti věznění ukrajinského režiséra. Zadržela je policie

Novinář Soukup neočekává exemplární trest (zdroj: ČT24)

Ruská policie zadržela dvě členky ruské skupiny Pussy Riot. Informovala o tom agentura Interfax s odvoláním na oznámení jedné z členek skupiny. Aktivistky protestovaly před budovou věznice, ve které si odpykává trest ukrajinský režisér Oleh Sencov. Kritik ruské anexe poloostrova Krym dostal dvacetiletý trest za údajný terorismus.

Členky skupiny Marija Aljochinová a Olga Borisovová vyvěsily před budovou vězení v Jakutsku na východě země transparent s nápisem „Free Sentsov“, což v překladu znamená Osvoboďte Sencova.

„Zadrželi automobil, ve kterém jsme jely. Nyní jsme na policejní stanici,“ uvedla Aljochinová. „Předpokládá se, že dostanou pokutu, maximálně vazbu v řádu několika dnů,“ uvedl redaktor Hospodářských novin Ondřej Soukup, který neočekává exemplární trest.

Ukrajinského režiséra a odpůrce ruské anexe Krymu Oleha Sencova v srpnu 2015 odsoudil ruský vojenský soud ke dvaceti letům za mřížemi za údajný terorismus. Podle Kyjeva šlo o politicky motivovaný proces. „Proces byl prapodivný, postavený na výpovědi jednoho člověka, který zjevně nebyl psychicky nejstabilnější,“ popsal Soukup.

Tři členky skupiny Pussy Riot, mezi nimi i Aljochinová, byly v roce 2015 poslány do vězení za to, že krátce před prezidentskými volbami vystoupily v hlavním chrámu země a zazpívaly píseň Bohorodičko, vyžeň Putina.