Do amerických voleb jsme nezasahovali, zopakoval Putin partnerům z G20

Ruský prezident Vladimir Putin v Hamburku ujistil partnery ze skupiny velkých světových ekonomik G20, že Moskva do loňských prezidentských voleb ve Spojených státech nezasahovala. S odvoláním na ruskou zástupkyni v G20 to uvedla agentura Reuters. Totéž už v pátek Putin sdělil na bilaterálním jednání americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi.

„Pokud jde o vměšování Ruska, prezident (Trump) naléhal na prezidenta Putina více než jednou. Prezident Putin takové vměšování odmítl, jako to učinil v minulosti,“ řekl v pátek novinářům po vůbec prvním osobním jednání obou prezidentů americký ministr zahraničí Rex Tillerson.

O tom, že Moskva nebo jí řízení hackeři zasáhli do amerických prezidentských voleb, které loni překvapivě vyhrál republikán Donald Trump nad demokratickou kandidátkou Hillary Clintonovou, jsou přesvědčeny americké tajné služby.

Setkání Putina s Trumpem
Zdroj: Reutres

Agentura AP uvedla, že Trump páteční jednání právě otázkou o možném vměšování do voleb začal. Lavrov k postoji Moskvy řekl, že Trump přijal Putinovo ujištění, že Rusko do amerických voleb nezasahovalo.

Ptal se mě na tyto otázky, hodně ho zajímaly detaily včetně vztahů s předchozí administrativou prezidenta Obamy. Snažil jsem se odpovídat co nejpodrobněji, i když jsem mu samozřejmě nemohl říct všechno. Nebylo by správné, kdybych prezidentovi Trumpovi sdělil úplně vše. Ptal se mě na otázky, já odpovídal a myslím si, že s mými odpověďmi byl spokojený.
Vladimir Putin
Ruský prezident

Údajným vlivem Kremlu na volby v USA, které se Rusko podle amerických tajných služeb snažilo ovlivnit v Trumpův prospěch, se zabýval americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a výbory Kongresu. Když Trump letos v květnu odvolal šéfa FBI Jamese Comeyho, začali prezidentovi oponenti mluvit o snaze ovlivnit vyšetřování kauzy. Americké ministerstvo spravedlnosti pak jmenovalo do role nezávislého vyšetřovatele předchozího ředitele FBI Roberta Muellera.

Putin: Ve skutečnosti Trump působí jinak než v televizi

Ruský prezident po skončení summitu vyjádřil důvěru ve zlepšování vztahů mezi Moskvou a Washingtonem. Prohlásil, že s Donaldem Trumpem navázal osobní vztah, a upozornil, že americký prezident ve skutečnosti působí velmi odlišně ve srovnání s tím, jaký dojem vyvolává v televizi.

Putin rovněž uvedl, že nová dohoda o příměří na jihu Sýrie je výsledkem pragmatičtějšího přístupu Spojených států k syrskému konfliktu.

Některé věci vyřeší jenom Rusko a USA, ví Merkelová

Hostitelka hamburského summitu G20, německá kancléřka Angela Merkelová, je prý ráda, že se Trump s Putinem prvně osobně sešli právě v Německu. „Jsem toho názoru, že bychom vždy měli mluvit spolu, a ne tolik o sobě,“ řekla Merkelová na tiskové konferenci po skončení dvoudenního summitu.

„Konflikty tím určitě nejsou vyřešeny, ale je to začátek,“ dodala ke schůzce prezidentů Ruska a USA, která měla původně trvat půl hodiny, nakonec se ale natáhla na více než dvě hodiny. Merkelová věří, že je to základ k vytvoření slušných vztahů. Řadu problémů navíc podle kancléřky mohou vyřešit jen tyto dvě země. Konflikt v Sýrii je jedním z nich.