Američané a Rusové se dohodli na příměří na jihozápadě Sýrie

V jihozápadní části Sýrie bude vyhlášeno příměří (zdroj: ČT24)

Prezidenti USA a Ruska Donald Trump a Vladimir Putin se dohodli na příměří na jihozápadě Sýrie, které by mohlo platit od neděle. Na tiskové konferenci po jednání obou prezidentů na okraj hamburského summitu G20 to řekli ministři zahraničí Ruska a Spojených států Sergej Lavrov a Rex Tillerson.

Lavrov uvedl, že na dodržování klidu zbraní bude dohlížet ruská vojenská policie. Příměří podpořilo Jordánsko.

Během jednání hovořili Putin s Trumpem podle Tillersona o možnosti příměří rozšířit i na další oblasti, kde je podle nich zastavení bojů možné. Šéf americké diplomacie dodal, že Washington s Moskvou mají stejný zájem na tom, aby se v Sýrii obnovila stabilita.

Obě země také souhlasí s tím, že o budoucí vládě blízkovýchodního státu je třeba diskutovat a že jakákoli změna musí být vyústěním politického procesu. USA ale podle Tillersona žádnou dlouhodobou roli nynějšího syrského prezidenta Bašára Asada a jeho rodiny pro budoucnost Sýrie nevidí, o způsobu předání moci ovšem musí být teprve rozhodnuto.

V některých syrských regionech platí klid zbraní, který dojednaly Rusko, Turecko a Írán, nikoli však USA. Toto příměří je ale porušováno.