Trump přivítal v Bílém domě Lavrova. Oba chtějí lepší vztahy zemí

Spojené státy usilují o „pragmatické vztahy“ s Ruskem, stejně jako šéf Kremlu stojí o konkrétní výsledky. Uvedl to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov poté, co ho v Bílém domě hostil Donald Trump. Zhruba 40minutové jednání bylo podle něj zaměřeno hlavně na Sýrii, kde obě velmoci mohou spolupracovat při vytváření klidových zón.

Lavrov je nejvyšším představitelem Ruska, se kterým se prezident od lednového nástupu do funkce setkal. Sám Trump označil schůzku s Lavrovem za „velice dobrou“. Zdůraznil, že zabíjení v Sýrii musí přestat, a ocenil kroky v tomto směru.

Pokud jde o možnou schůzku Trumpa s Putinem, Lavrov připomněl, že oba prezidenti se telefonicky domluvili, že se setkají na okraji červencového summitu velkých světových ekonomik (G20) v Hamburku.

„Nehovořili o rozhodující roli Ruska v americké politice,“ ironicky odrážel Lavrov dotazy týkající se amerického vyšetřování ohledně údajného vměšování Ruska do loňských prezidentských voleb v USA.

Dění kolem FBI přehlušilo jinak mimořádně sledovanou schůzku v Bílém domě (zdroj: ČT24)

Šéf ruské diplomacie opět přičetl odpovědnost za nynější stav bilaterálních vztahů předchozí vládě Baracka Obamy, která uvalila na Rusko sankce po anexi Krymu a rozpoutání bojů na východě Ukrajiny. O sankcích se ale podle Lavrova nejednalo.

Ještě předtím jednal s Lavrovem také jeho americký protějšek Rex Tillerson. Jednali spolu hlavně o Sýrii či krize na Ukrajině. Lavrov má stejně jako Tillerson později během dne namířeno na Aljašku, kde se oba zúčastní zasedání Arktické rady. Schůzka na úrovni ministrů zahraničí se uskuteční ve čtvrtek.

Sergej Lavrov a Rex Tillerson
Zdroj: Reuters

Setkání se odehrálo na pozadí skandálu kolem údajného ruského vměšování do loňských prezidentských voleb, které vyšetřuje FBI a tři výbory amerického Kongresu. Rusko obvinění důrazně odmítá.

Právě šéf federálního vyšetřovacího úřadu FBI nyní končí – kvůli rozhodnutí, které americká média hodnotí jako dosud nejpřekvapivější krok prezidenta Trumpa.

James Comey byl prý odvolán kvůli slabému vyšetřování Hillary Clintonové a jejího užívání soukromých e-mailů v době ministrování. Demokraté ale pronášejí příměry s novodobým Watergate a tvrdí, že ve skutečnosti jde o zametání stop.

Někdejší náměstkyně na ministerstvu spravedlnosti Sally Yatesová v pondělí prohlásila, že Bílý dům už dřív varovala před tím, že Trumpův exporadce Michael Flynn může být vzhledem ke svým vazbám „ruskou stranou vydírán“.

Její svědectví před výborem Kongresu tak posunulo příběh o údajných vazbách Trumpovy kampaně na Rusko znovu do popředí médií.

Minulý týden Trump v rozhovorech znovu vyjádřil skepsi nad možností, že Moskva s pomocí hackerů ovlivnila loňské volby. Americké zpravodajské úřady nicméně tvrdí opak.

Trump v minulém týdnu také poprvé telefonoval s Vladimirem Putinem poté, co v dubnu nařídil raketový útok na syrskou leteckou základnu – za rázného protestu Ruska. Trumpův krok donutil tehdy Lavrova prohlásit, že „je smutné, jak toto poškodí už tak špatné vztahy mezi Ruskem a USA“.

Lavrov je zkušeným diplomatem, který vede zahraniční úřad už více než dekádu. Předtím deset let zastupoval Rusko v OSN. Podle údajů na svých stránkách má s diplomacií zkušenosti 45 let, zatímco jeho americký protějšek zhruba tři měsíce.

Oba mají podle Tillersona řešit hlavně ukončení bojů na východní Ukrajině a v Sýrii. „Ohledně Sýrie chce ministr diskutovat o úsilí zmírnit násilí, navýšit humanitární pomoc a nastolit půdu pro politické urovnání konfliktu,“ uvedlo ve svém prohlášení ministerstvo zahraničí USA.

Právě Rusko – klíčový spojenec syrského prezidenta Asada – převzalo spolu s Tureckem záštitu nad mírovými rozhovory o Sýrii. Mimo ně zatím zůstávají Spojené státy. Jejich vklad se tak stále promítá hlavně do náletů mezinárodní koalice směřované na cíle Islámského státu.

Po moskevském setkání s Putinem a Lavrovem minulý měsíc Tillerson přiznal, že vztahy mezi USA a Ruskem „jsou na nízké úrovni“. Sám ale směrem k Moskvě několikrát nabídl vstřícnou ruku.