Egypt zná jméno radikála, který útočil na křesťany v Tantě

Egyptské ministerstvo vnitra identifikovalo sebevražedného atentátníka, který minulou neděli zaútočil na koptský kostel v Tantě. Jmenuje se Mamdúh Amín Muhammad Bagdádí a pochází z města Kena, které leží jižně od Káhiry. Víkendové útoky na dva koptské kostely si vyžádaly nejméně 45 obětí. Přihlásil se k nim Islámský stát (IS).

Muž, který útočil v Tantě, se podle ministerstva vnitra narodil v roce 1977. Patřil k devatenácti teroristům, které egyptské úřady označují za strůjce útoku na koptský kostel v Káhiře z loňského prosince. I k tomuto útoku se přihlásil IS. Tři radikály z této devatenáctičlenné buňky egyptské úřady již dřív zatkly.

Islamisté minulou neděli zaútočili na koptský kostel v Tantě a o několik hodin později na koptský kostel v Alexandrii, kde v tu dobu sloužil mši sám patriarcha koptské církve Tavadros II. Při dvou útocích přišlo o život nejméně 45 lidí a přes 100 dalších bylo zraněno. Tavadros II. vyvázl bez zranění. Pohřeb většiny obětí se konal v neděli a v pondělí.

Jméno útočníka z Alexandrie bylo zveřejněno ve středu. Byl jím jednatřicetiletý Mahmúd Hasan Mubárak Abdalláh z guvernorátu Suez.

Koptští křesťané patří k nejstarším křesťanským komunitám na světě a tvoří asi deset procent egyptské populace. Islámští radikálové je ale viní z podpory sesazení někdejšího islamistického prezidenta z nyní zakázaného Muslimského bratrstva Muhammada Mursího v roce 2013. Útoky na jiné křesťany než kopty se v Egyptě stávají velice zřídka.

Egyptský parlament v reakci na útoky v úterý schválil tříměsíční výjimečný stav. Egyptské kostely před Velikonocemi zvyšují bezpečnostní opatření.

Útok z minulé neděle zasadí další ránu egyptskému turistickému průmyslu, který se v důsledku politické nestability, jež následovala po takzvaném arabském jaru, potýkal s problémy. Americké ministerstvo zahraničí doporučuje svým občanům v Egyptě, aby se v příštích dvou týdnech vyhýbali náboženským budovám a davům lidí.