Egypťané se v kostelech loučí s oběťmi útoků, Izrael uzavřel klíčový hraniční přechod

Egypt smutní po smrtících útocích na křesťany (zdroj: ČT24)

Počet obětí útoků na kostely v Alexandrii a Tantě, k nimž se přihlásil radikální Islámský stát, vzrostl na 49. Informovala o tom státní agentura Al-Ahrám. Lidé přišli uctít zabité křesťany do kostelů, kde jsou vystaveny rakve. Egyptská vláda už schválila vyhlášení tříměsíčního výjimečného stavu. Pro Egypťany to znamená mimo jiné omezení ústavních práv. Izrael kvůli hrozbě dalších útoků uzavřel hraniční přechod Taba.

„(Výjimečný stav) zahrnuje jednodušší zatýkání bez nutnosti obvinění. Také mohou být dotyční zadržováni nekonečně dlouhou dobu. To vše umožňuje bezpečnostnímu aparátu, aby se mohl lépe vypořádat s podezřelými z teroristických útoků,“ konstatoval zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček.

Prezident Abdal Fattah Sísí nařídil armádě chránit životně důležitou infrastrukturu a hranici. Kvůli výjimečnému stavu může vláda přistoupit k větším restrikcím vůči médiím. „V Egyptě platil celá desetiletí za vlády Husního Mubaraka, takže Egypťané moc dobře vědí, co to znamená,“ podotkl Macháček.

Zavedení výjimečného stavu vyvolává znepokojení v době, kdy je režim kritizován za útlak opozice. „Za Sísího vlády jsou zatýkáni a bez soudu zadržováni lidé, kteří nemají s terorismem nic společného,“ řekl agentuře AFP politolog Mustafá Kámil.

Běžných lidí by se výjimečný stav příliš dotknout neměl. Hlavním cílem má být posílení pravomocí bezpečnostních složek, které by měly dostat možnost zasahovat při jakémkoli sebemenším podezření.
Veronika Kuchyňová Šmigolová
velvyslankyně ČR v Egyptě

Zřízena by měla být Vysoká rada boje proti terorismu a radikalismu, která by měla mít za úkol vystopovávat radikály už na samém začátku, připomněla česká velvyslankyně v Egyptě Veronika Kuchyňová Šmigolová.

K bombovým atentátům došlo během oslav Květné neděle, přičemž IS hrozí dalšími útoky. Koncem dubna má do země přicestovat papež František. „Myslím si, že bezpečnostní opatření budou na vysoké úrovni,“ konstatoval zpravodaj ČRo s tím, že návštěva se zřejmě rušit nebude.

Hraniční přechod Taba
Zdroj: ČTK/imago stock&people/imago stock&people

Tisíce Izraelců budou muset zrušit své dovolené na Sinaji

Izrael, kde začíná týdenní svátek pesach, pro jistotu uzavřel hraniční přechod Taba do Egypta. Podle izraelských úřadů tam hrozí další teroristický útok. Krátce po ohlášení uzávěry dopadla v izraelské vesnici v blízkosti Pásma Gazy raketa vypálená ze Sinaje. Zasáhla skleník a nikoho nezranila.

Izraelský protiteroristický úřad už v neděli vyzval Izraelce, aby se tentokrát o pesachu výletů na Sinaj vzdali. Na poloostrově, kam měly namířeno tisíce Izraelců, působí odnož IS, která se k nedělním útokům v Egyptě přihlásila. Úřad také vyzval k návratu všechny Izraelce, kteří už na Sinaji jsou.

Cestovat do turistických středisek je ale stále bezpečné, horší jsou individuální cesty do menších měst, uvedla Kuchyňová Šmigolová. „Doporučila bych nezúčastnit se větších shromáždění a s výjimkou koptské Káhiry navštěvovat kostely a jiné svatostánky,“ prohlásila diplomatka.

Desetina Egypťanů se hlásí ke křesťanství

Koptští křesťané tvoří asi deset procent z 94 milionů obyvatel Egypta, a jsou tak největším křesťanským společenstvím na Blízkém východě. Jsou většinou potomky původních obyvatel země, kteří zde žili ještě před příchodem Arabů a tím i islámu v sedmém století.

Bude to znamenat zhoršení pocitu ohrožení, který egyptská koptská komunita zažívá v poslední dekádě, po zhroucení (Mubarakova) režimu, který nad nimi držel ochrannou ruku. Islámský stát je nazývá křižáky, to znamená příslušníky z jejich strany nenáviděného náboženství.
Jakub Szántó

Násilnosti vůči koptským křesťanům se začaly množit po roce 2013, kdy vojenský puč svrhnul prvního demokraticky zvoleného prezidenta Muhammada Mursího podporovaného Muslimským bratrstvem.

Současný vojenský režim prezidenta Sísího Bratrstvo v Egyptě zakázal a prohlásil jej za teroristickou organizaci. Naopak s křesťany má Sísí velice dobré vztahy, což přívržencům Muslimského bratrstva vadí.

Lidé z Tanty ale tvrdí, že v neděli u kostela ostraha chyběla, i když se v minulých týdnech množily hrozby. Před týdnem u něj byla objevena nastražená bomba. Tantský kněz Taufík Kubajš řekl, že tomu stále nedokáže uvěřit. „Nečekali jsme, že něco takového udělají lidé, kteří s námi žijí v této zemi, jimž jsme projevovali lásku a přátelství, které jsme znali,“ prohlásil.