Turisté včetně Čechů se Egyptu v posledních letech vyhýbají. Ekonomika je přitom na nich závislá

Útok v turistickém letovisku Hurghada v lednu 2015, střety radikálů s egyptskou armádou i  mezinárodní vojenskou misí na turisty oblíbené Sinaji. Dále sestřelení ruského letadla nebo téměř dva roky stará tragédie, kdy si armáda spletla mexické cestovatele s islamisty. Tyto události přispěly k tomu, že turisté včetně těch z Česka ztratili za posledních šest let o Egypt zájem. Letošní rok by to ale mohl změnit, doufá egyptská vláda.

V Egyptě, kde po útoku Islámského státu na kostely v Alexandrii a Tantě zemřelo 49 lidí, se podle Asociace cestovních kanceláří aktuálně nachází 2500 českých turistů. V létě jich každý týden bývá v Egyptě až 3500.

To je ale výrazně méně než před rokem 2012. V posledních letech Čechy od dovolené v Egyptě odrazovala politická a bezpečnostní situace. 

Pro Egypt představoval turismus v bohatých letech zhruba desetinu HDP. V roce 2010 navštívilo zemi 14,7 milionu lidí - o rok později, kdy Egypťané v ulicích volali po svržení prezidenta Husního Mubaraka, to už bylo méně než 10 milionů turistů. Na penězích z cestovního ruchu přitom nejsou závislí jen hoteliéři, ale také egyptští památkáři, kteří peníze na údržbu památek často získávají ze vstupného.

Jak křehká je bezpečnost ve světě? Debata Údálostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Nejvíce turistů přijíždí do Egypta tradičně z Ruska, Německa a Británie. Po sestřelení ruského letadla ale ruská a britská vláda odstoupily od přímých linek do letoviska Šarm aš-Šajchu. To byla pro toto místo tvrdá ráda - turisté z těchto zemí představovali 60 procent místních příjmů.

Letos ale egyptská vláda doufá, že se trend obrátí. Egypt už zaujal turisty z Japonska, Číny nebo Ukrajiny. A vrátit by se podle egyptské vlády mohli i Češi. Egyptský velvyslanec v Česku Abdar Rahmán Saláhaddín uvedl, že by v roce 2017 mohlo do Egypta přijet více než 200 tisíc českých turistů. Tolik jich zemi navštívilo naposledy v roce 2012.  

Zájem o Egypt klesl u Čechů až o polovinu

V roce 2011 zemi navštívilo 208 tisíc Čechů a v roce 2012 o dalších 30 tisíc lidí více. Pak ale zasáhla politika. Arabské jaro v roce 2011 smetlo prezidenta Husního Mubáraka a Egypťané šli poprvé ke svobodným volbám. Ty vyhrál islamista Muhammad Mursí, do roka se mu ale podařilo znepřátelit státní správu, soudy i armádu.

Počty českých turistů v Egyptě v letech 2011–2015
Zdroj: Asociace cestovních kanceláří ČR/ČSÚ

Napětí v egyptské společnosti se už projevilo na zájmu turistů – v roce 2013, kdy Mursího svrhla armáda a do čela státu se postavil současný prezident Abdel Fattáh Sísí, do země vyjelo jen 122 tisíc Čechů. Tedy zhruba polovina oproti předchozímu roku.

Stát vedený armádou část Čechů přesvědčil, že si v zemi odpočinou. Prezident Sísí se sice tvrdě postavil proti islamistickému Muslimskému bratrstvu a stoupencům předchozího prezidenta Mursího,  Egypťané umírali při násilnostech provázejících hlasování o nové ústavě a objevily se případy policejního násilí. Střety se ale turistům vyhýbaly a v roce 2014 jich do Egypta z Česka přijelo 185 tisíc, tedy o 63 tisíc více než před rokem.

Nepokoje v Egyptě se ale přelily i do následujícího roku. Náladě turistů nepomohl ani vznik Islámského státu v Iráku a Sýrii, islamisté navíc začali používat „značku“ IS i na Sinaji. Zájem Čechů o Egypt proto v roce 2015 znovu opadl, zemi navštívilo jen 117 tisíc českých turistů.

Kolik Čechů navštívilo Egypt v loňském roce, zatím Český statistický úřad nezveřejnil. České památky ale zažily v roce 2016 rekordní sezonu a Češi spíše než do exotických letovisek mířili do Evropy. 

Turistické cíle jsou bezpečné, tvrdí velvyslankyně

Letoviska jako Hurgada, Marsá Alam či Šarm aš-Šajch jsou podle české velvyslankyně Veroniky Kuchyňové Šmigolové bezpečná. „Cestě do Egypta bych se nebránila. Váhala bych u individuálních cest, které nejsou nutné, protože zatím není jasné, co přesně bude znamenat výjimečný stav, i když běžných lidí by se dotknout neměl,“ řekla velvyslankyně.

Velvyslankyně v Egyptě: Běžných lidí by se výjimečný stav příliš dotknout neměl (zdroj: ČT24)

Podle ní by se turisté měli vyhýbat i kostelům kromě dobře chráněné koptské Káhiry. V každém případě by se měli cestovatelé zapsat do databáze ministerstva zahraničí DROZD.

V souvislosti s útoky se čeští turisté nechtějí podle cestovních kanceláří z Egypta předčasně vracet. České ministerstvo zahraničí považuje letoviska u Rudého moře za bezpečná, individuální cesty do oblasti Velké Káhiry doporučuje zvážit.