Čtvrté výročí revoluce v Egyptě, protesty si vyžádaly mrtvé

Káhira – Ministerstvo zdravotnictví Egypta uvedlo, že při dnešních protestech u příležitosti čtvrtého výročí revoluce v Egyptě zahynulo jedenáct lidí. Nyní by už situace měla být klidnější. Egypťané si připomínají události, které vedly ke svržení autoritářského režimu dlouholetého prezidenta Husního Mubaraka, v následujících letech ale došlo k dalším změnám v politice a Muhammada Mursího vystřídala v čele armáda. V zemi proto platí přísná bezpečností opatření.

Demonstrace se uskutečnily hned v několika egyptských městech. Policie se snažila zabránit konání velkých shromáždění a zasahuje i proti menším protestům v Káhiře a v dalších městech. Účastnily se jich vždy spíše stovky lidí. Např. v Alexandrii se střetla policie se zhruba třemi stovkami příznivců zakázaného Muslimského bratrstva, jeden demonstrant přitom zemřel. Podle policie byl muž ozbrojený a na policisty zaútočil jako první, uvedla agentura AFP. Další alespoň dva lidé přišli o život v provincii Baháríja na severu země, dva pak zahynuli v káhirské čtvrti Mataríja. Desítky lidí byly zraněny. Vloni v den výročí zahynulo při demonstracích islamistů doprovázených pochody stoupenců armády v čele vlády 49 lidí.

V metropoli policie slzným plynem rozehnala manifestaci v centru města. Bezpečnostní složky přísně dohlížely i na stoupence sesazeného prezidenta Muhammada Mursího, kteří protestovali na náměstí Tahrír. Napětí v Egyptě zvyšují zásahy v minulých dnech. V pátek při střetech policie s příznivci Muslimského bratrstva v Alexandrii zemřela 17letá studentka a další demonstrantka přišla o život v sobotu v Káhiře.

Od svržení autoritáře k vládě armády a pronásledování Muslimského bratrstva

Po svržení dlouholetého autoritářského prezidenta Husního Mubaraka vyhrálo volby islamistické Muslimské bratrstvo. Jím podporovaného prezidenta Muhammada Mursího ale v srpnu 2013 svrhla armáda. K moci se pak dostal současný prezident a bývalý generál Abdal Fattáh Sísí, který byl zvolen v květnu 2014. Po pádu Mursího zahájily úřady kontrolované vojskem vlnu pronásledování a ve vězení skončily tisíce členů a sympatizantů Muslimského bratrstva, ale i řada oponentů režimu z řad demokratické opozice.

Výročí pádu Mubaraka, protesty si opět vyžádaly mrtvé (zdroj: ČT24)

Mnozí byli odsouzeno k trestu smrti, nicméně zrovna včera egyptský soud nařídil nový proces v případu 37 členů Muslimského bratrstva, kteří měli být popraveni, a 115 dalších, které čekala doživotní cela. Byli odsouzeni v masovém procesu, při němž právníci zadržených nedostali údajně možnost přednést obhajobu. Mezinárodní společenství to kritizovalo. V původním rozsudku mělo být popraveno dokonce 529 lidí, u většiny byl trest zmírněn na doživotí.