Egypt hlasuje o nové ústavě. Islamisté mají oslabit na úkor armády

Káhira - V Egyptě začalo dvoudenní referendum o nové ústavě, která má nahradit základní zákon s výraznými islámskými prvky. Sepsalo ji na padesát expertů. Při násilnostech během hlasování zemřelo nejméně 11 lidí. K ochraně voličů bylo vyčleněno 160 000 vojáků a 200 000 policistů. Pokud bude nová ústava schválena, do šesti měsíců se v zemi uskuteční parlamentní a prezidentské volby.

Islamisté, jejichž prezidenta Muhammada Mursího armáda loni v létě svrhla a jejichž hnutí Muslimské bratrstvo následně zakázala, vyzvali k bojkotu referenda. Podle analytiků se ale dá očekávat, že ústava schválena bude. Média hlasování označují za klíčové a zároveň za zárodek definitivní porážky islamistů, kteří dosud vnucené změny striktně odmítali.

Bratrstvo za své vlády nevyřešilo ekonomické problémy státu, nechalo Mursího posílit prezidentské pravomoci a ve své ústavě, kterou voliči při nízké účasti schválili, zdůraznilo přísnou interpretaci islámu na úkor občanských práv.

„Věřím, že nová ústava je přínos pro nás pro všechny. Její přijetí je i v zájmu žen a dětí, ale i těch, kteří byli doposud znevýhodňováni. Například já mám postiženého syna, který bude mít díky nové ústavě znovu právo na lepší péči,“ říká Egypťanka Samira Mohamed Rifatová.

Obyvatel Káhiry

„Přišel jsem podpořit tento zákon kvůli vlastizrádné a teroristické skupině Muslimské bratrstvo, abychom konečně ukončili jejich vliv.“

Referendum o egyptské ústavě
Zdroj: ČTK/AP/Amr Nabil

Nová ústava pošle civilisty před vojenský soud

Návrh nového základního zákona minulou ústavu zásadně mění. Má však odpůrce nejenom mezi islamisty, ale také u liberálů. Zachovává totiž velké pravomoci armády, když umožňuje stavět civilisty před vojenské soudy.

„Nikdy nemůžeme uznat legitimitu současného vedení. Nebudeme se tedy ani podílet na vytváření vojenského státu pomocí nové ústavy. S tím prostě nemůžeme souhlasit,“ tvrdí člen opoziční Demokratické fronty Mohamed Fawaz.

Egypťané ale armádu tradičně podporují - podle čerstvého průzkumu za ní stojí 70 procent občanů. „Potřebujeme vytvořit civilní stát, civilní vládu a právě to ústava zaručuje. Zajišťuje demokracii a občanský stát,“ konstatoval Amr Mússa, předseda komise pro návrh nové ústavy.

Nová ústava také vojsku dává právo veta při výběru ministra obrany pro příštích osm let. Tím zaručuje Abdal Fatahovi Sisimu, který je hlavní postavou spojovanou s Mursího svržením, přinejmenším to, že zůstane ministrem obrany a náčelníkem generálního štábu armády. Generál ale ještě nevyloučil, že bude kandidovat v prezidentských volbách. Podle analytiků s rozhodnutím čeká na výsledek referenda.

Vojáci můžou střílet do možných atentátníků

Nad Káhirou a dalšími velkými městy hlídkovaly vrtulníky, lidé byli před vstupem do volebních místností prohledáni. V okolí volebních míst platí zákaz provozu automobilů. Podle egyptské televize dostali vojáci rozkaz střílet na kohokoli, kdo se pokusí ohrozit voliče. Podle svědků je velký zájem o hlasování v jižním Egyptě, zejména mezi tamními kopty.

Krátce po zahájení hlasování byl hlášen incident z jihoegyptského Suhágu. Islamistické Muslimské bratrstvo tam uspořádalo protest, který se policie snažila rozehnat slzným plynem. Svědci ale slyšeli i palbu z pušek a podle agentury ANSA přišlo o život šest lidí. Další lidé zemřeli v Gíze a Baní Suvajfu jižně od Káhiry.