Dokud Mursí neodvolá, egyptské protesty nepřestanou

Káhira - V Egyptě dnes už šestým dnem pokračují protesty proti nedávnému rozhodnutí prezidenta Muhammada Mursího přisvojit si mimořádné pravomoci. Na káhirském náměstí Tahrír se včera shromáždilo 200 tisíc lidí. Podle spolupracovnice Rádia Česko Anny Janků mohly ale počty demonstrantů dosáhnout až milionu. Šlo o největší demonstraci proti islámské hlavě státu od jejího červnového zvolení. Na Tahríru se demonstruje i dnes. Egyptský nejvyšší soud popřel prezidentovo obvinění, že se prý soudci pokoušejí svrhnout vládu.

V Egyptě vrcholí protesty proti prezidentu Mursímu a Muslimskému bratrstvu. Zemřel při nich už druhý člověk a přes sto lidí bylo zraněno. „Je nepřípustné, aby každý egyptský prezident přepisoval ústavu. Mursí má být prezidentem všech Egypťanů, přitom je prezidentem jen Muslimského bratrstva,“ tvrdí Ezz Abdel Azíz, člen opoziční strany.

Dekrety z minulého týdne si Mursí zajistil nezrušitelnost svých rozhodnutí. Žádný soud navíc nemá právo rozpustit parlament. Podle oponentů si Mursí přisvojil nepřiměřené pravomoci a zamezil justici kontrolovat rozhodnutí parlamentu i ústavního shromáždění. Obě instituce ovládá Muslimské bratrstvo, k němuž se řadí také Mursí. 

Mursího postup kromě opozice kritizují také právníci, soudci, ale i novináři. Mursí se pokusil emoce uklidnit prohlášením, že mimořádnou výkonnou moc použije pouze v případě ohrožení státní suverenity. Kritikům to nestačí.

Demonstrace proti Mursímu na káhirském Tahríru
Zdroj: ČTK/AP/Khalil Hamra

Někteří právníci stávkují, kasační a odvolací soudy ohlásily pozastavení činnosti, dokud prezident dekret neodvolá. „Ve stávce v soudcovském klubu hodláme pokračovat, dokud Mursí dekrety nestáhne. V sázce je demokracie, svoboda a ústavní principy, které by se měly dodržovat,“ uvedl soudce Mohamed Samir. Demonstranti tak zůstanou na náměstí, dokud Mursí dekrety neodvolá. Mursího příznivci naopak svolávají na sobotu masové demonstrace na jeho podporu.

Mursí obvinil nejvyšší soud, že svým postojem k voleným institucím ohrožuje vládu. „Soudce opravdu zabolelo, když se prezident republiky náhle a zákeřně připojil k dlouhé a setrvalé kampani proti Nejvyššímu ústavnímu soudu,“ prohlásil mluvčí ústavního soudu, který v červnu rozpustil parlament, odůvodnil to neústavností voleb a vrátil do boje o prezidentské křeslo kandidáta armády. Tím popudil Muslimské bratrstvo, jejichž kandidátem byl právě pozdější vítěz Mursí. V neděli by měl soud rozhodovat o horní komoře a také o ústavním shromáždění.

Zrušení Mursího dekretů ale chtějí také lidé, kteří se shromažďují každodenně na káhirském náměstí Tahrír. Požadují také rozpuštění ústavního shromáždění, které má sepsat novou ústavu. Pro nedostatek spolupráce z něj postupně odešli liberálové a členové opozice, takže nyní o základním zákonu rozhoduje jenom Muslimské bratrstvo. Mnoho z demonstrantů požaduje i rozpuštění vlády. Neklid v Egyptě vyvolává znepokojení i v západních státech. USA, které významným způsobem financují egyptskou armádu, žádají „klidný a demokratický dialog“.