V Egyptě odsoudili zatím největší skupinu muslimských bratrů

Káhira - Celkem 113 členů Muslimského bratrstva má jít do vězení kvůli výtržnostem a účasti na protivládních protestech. Tři roky jim soudy daly i za nedovolené ozbrojování a terorismus. Od sesazení prezidenta Muhammada Mursího jde zatím o největší počet odsouzených v jednom procesu. Soud se samotným Mursím byl odložen na únor. Včera nedorazil kvůli počasí, které znemožnilo jeho převoz z vězení.

První skupina třiašedesáti Mursího stoupenců byla odsouzena káhirským tribunálem k vězení a pokutě 50 tisíc egyptských liber (144 tisíc korun) za účast na demonstracích z loňského listopadu navzdory zákazu jejich pořádání a účasti v nich. Druhou skupinu 24 islamistů potrestal jiný káhirský soud za příslušnost k teroristické skupině a za napadení policistů.

Ve třetím procesu bylo odsouzeno 26 studentů islámské univerzity Al-Azhar na dva a půl roku vězení za násilnosti a vandalismus spáchané na jejich kolejích rovněž při listopadových nepokojích.

Muslimské bratrstvo má utrum na všech frontách

Po svržení Mursího loni v červenci pozbylo Muslimské bratrstvo vlády. Soudy mu zakázaly činnost a nejnověji ho nynější vláda zařadila k teroristickým organizacím. Novým zákonem také ztížila pořádání demonstrací.

Bratrstvo krok armády neschvaluje a Mursího považuje stále za prezidenta. Hodlá také bojkotovat referendum o nové ústavě, které se má konat příští týden.

Nynější proces s Mursím považuje Bratrstvo za nelegitimní. V procesu je souzeno také 14 dalších členů Bratrstva, mezi nimi významní vůdci Muhammad Baltagí a Ísám Irian. Sedm lidí je souzeno v nepřítomnosti. Všichni čelí obžalobě kvůli údajnému podílu na násilí při protestech v roce 2012.

Mursího přitom čekají ještě další dva procesy, protože byl obviněn také ze spiknutí s palestinským Hamasem, libanonským Hizballáhem a íránskou vládou. V dalším případě se bude před soudem zodpovídat za útěk z vězení v roce 2011.

Vydáno pod