Hitler nepoužil chemii proti vlastnímu lidu, řekl Trumpův mluvčí. Teď čelí výzvám k rezignaci

Mluvčí amerického prezidenta Sean Spicer přirovnal Asadovu vládu k nacistickému Německu. Na brífinku k chemickému útoku v Sýrii řekl, že ani Adolf Hitler nepoužil chemické zbraně proti vlastním lidem. Hitler přitom nechal zavraždit miliony Židů, a to i v plynových komorách. Spicer později svá slova mírnil, někteří kongresmani nebo americké centrum Anny Frankové ale žádají, aby v Bílém domě skončil. Mluvčího kritizují také izraelští politici.

„Máte tu někoho zavrženíhodného jako Hitlera, který se ani nesnížil k použití chemických zbraní. Takže pokud jste Rusko, musíte se ptát sami sebe, zda je to země a režim, se kterým chcete být spojenci,“ pronesl podle CNN Spicer.

Spojené státy a řada dalších západních zemí viní syrský režim z nedávného chemického útoku u Idlibu, při němž zahynuly desítky lidí. Turecko v úterý oznámilo, že testy provedené na obětech prokázaly zasažení nervovým plynem sarinem. Damašek vinu odmítá a viní rebely a rusko-americké vztahy jsou nyní kvůli americkému úderu na syrskou základnu na bodu mrazu, jelikož Moskva podporuje Asada.

Mattis: O vině Damašku za chemický útok u Idlibu není pochyb (zdroj: ČT24)

Spicer na dotaz novinářky o upřesnění, co přirovnáním Asada k Hitlerovi myslel, vysvětlil, že nacistický vůdce nikdy chemický arzenál nenasadil způsobem jako syrský prezident. Hitler je nicméně zodpovědný za vyhlazovací tábory, kde nacistické Německo masově likvidovalo především Židy v plynových komorách.

„Mám na mysli sarin, nikdy plyn nepoužil proti vlastní lidem způsobem, jako to činí Asad,“ vysvětlil pak Spicer. Další novináři v sále k tomu namítli, že Hitler nervový plyn využíval k holocaustu. „Ne ale jako Asad, kdy plyn shazoval ve městech na nevinné obyvatele,“ upozornil Trumpův mluvčí.

Místo koncentračních táborů „centra holocaustu“

Následně se omluvil. „Chybně jsem použil nepřiměřené a necitlivé srovnání s holocaustem, což je neporovnatelné. Omlouvám se za to, byla to chyba,“ konstatoval mluvčí. „(Hitler) je umisťoval do center holocaustu, to vím,“ pokračoval Spicer s tím, že Asad ale stojí za útoky v centrech měst, což je jiný způsob použití smrtící chemie.

Vyzval také, aby se pozornost dále soustředila hlavně na Asada. „Uvědomil jsem si, že jsem udělal chybu, nechci odvádět pozornost od prezidentovy agendy,“ dodal mluvčí.

Většina historiků se shoduje na tom, že nacistické Německo na bitevním poli nepoužilo chemické zbraně, ovšem v plynových komorách ve vyhlazovacích táborech zahynuly miliony lidí.

„Dokonce ani za druhé světové války nebyly chemické zbraně použity na bitevním poli, ani během korejské války. Od první světové války tu je mezinárodní úmluva,“ konstatoval později americký ministr obrany James Mattis.

Mluvčí se trefil do doby židovského svátku

Spicerovy poznámky ale zvedly řadu politiků i židovských organizací ze židle, navíc mluvčí použil přirovnání zrovna během židovského svátku pesach.

Dcera neúspěšné kandidátky na prezidenta Chelsea Clintonová Spicerovi doporučila návštěvu muzea holocaustu, které speciálně mluvčímu v reakci zveřejnilo záběry z koncentračního tábora.

Senátor Ben Cardin by zase rád viděl, aby mluvčí absolvoval kurz historie, aby si osvěžil poznatky. Cardin také kritizoval použití výrazu „centra holocaustu“. „Opravdu? Termín, který jste hledal, jsou koncentrační tábory,“ upozornil.

Šéfka demokratické menšiny ve sněmovně Nancy Pelosiová vyzvala Spicera k odchodu. „Zatímco židovské rodiny po celé Americe slaví pesach, hlavní mluvčí Bílého domu bagatelizuje hrůzy holocaustu. Sean Spicer musí být vyhozen a prezident se musí ihned distancovat od jeho prohlášení,“ zdůraznila politička.

„Nejhorší forma fake news“

Také americké centrum Anny Frankové volá po Spicerově rezignaci. „Spicer se během pesachu připojil k popíračům holocaustu. Jde o nejurážlivější formu falešných zpráv, jakou si dovedeme představit, popírat, že Hitler poslal miliony Židů na smrt do plynových komor,“ prohlásil výkonný ředitel centra Steven Goldstein.

V samotném Izraeli vyvolalo prohlášení vlnu kritiky. Ministr dopravy Jisrael Kac označil Spicerova slova za velmi vážná a šokující a prohlásil, že Izrael musí požadovat, aby se Spicer omluvil, nebo rezignoval.

„Bílý dům naléhavě potřebuje učitele dějepisu. Nevědomost je nepřijatelná,“ sdělil šéf parlamentního výboru izraelsko-amerických vztahů Nachman Šai. „Hitler používal chemickou zbraň hromadného ničení ve velkém měřítku, jaké do té doby a po ní lidstvo nepoznalo. Je to už druhé selhání Bílého domu v postoji k největší tragédii, jež se stala židovskému národu ve 20. století,“ sdělil poslanec.

Poukázal na to, že při mezinárodním dni upomínky na holocaust se Bílý dům ve svém prohlášení nezmínil o obětech. „Kde jsou prezidentovy tweety, když je jich třeba?“ dodal Šai.