Drastický útok chemií nepřežila v syrském Idlibu stovka lidí

Události: Zřejmě chemické zbraně zasáhly provincii Idlib (zdroj: ČT24)

Při náletu v syrské provincii Idlib ráno zemřelo 100 lidí, včetně žen a dětí. Na 400 dalších bylo zraněno. Novou bilanci zveřejnili záchranáři. Podle exilové organizace syrských ochránců lidských práv SOHR útočily letouny syrské vlády či jejího podporovatele Ruska, které použily toxický plyn. Damašek použití chemických látek důrazně odmítl a ruské ministerstvo obrany popřelo, že by jeho letadla dnes v daném místě útočila. Pokud se ale informace potvrdí, půjde o jeden z nejhorších útoků chemickými zbraněmi za celý šestiletý konflikt. Americká vláda je přesvědčena, že byl použit sarin.

Podle zdravotníků může bilance počtu obětí dále růst, většina raněných trpí dýchacími potížemi. Podle tohoto zdroje nejprve letadla zaútočila na vesnici Chán Šajchún jižně od města Idlib a později znovu na zařízení, kam záchranáři sváželi raněné.

„Od 06:30 tam bylo přes čtyřicet útoků. Počet obětí roste nejenom kvůli útokům na oblast Idlibu, ale také kvůli nechemickým útokům v Hamá,“ sdělil zdroj od zdravotníků. Proopoziční idlibské mediální centrum uvedlo, že letadla zaútočila hned na několik místních klinik.

Zdroj z americké vlády citovaný agenturou Reuters oznámil, že vláda věří, že byl k útoku použit sarin a „že téměř jistě“ jsou pachatelem síly loajální syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi. Zasažení sarinem se projevuje bolestmi hlavy, zúžením očních zorniček a dýchacími obtížemi, v těžkých případech se dostavuje dušení, křeče, zpomaluje se činnost srdce a nastává smrt.

Také organizace SOHR citovala místní zdravotníky, podle nichž se řada lidí udusila. Zdravotníci popsali, že lidé po útoku zvraceli a měli pěnu u úst. SOHR, která působí ve Velké Británii a v Sýrii má síť informátorů, povahu použitého plynu dosud nespecifikovala.

„Oběti zemřely po převozu do nemocnice. Šlo o samé civilisty,“ řekl agentuře AFP šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán. Turecká agentura Anadolu dříve uvedla, že šlo údajně o útok chlorem. 

Syrská armáda použití chemických látek popírá

Zdroj ze syrské armády důrazně odmítl, že by vláda v bojích chemické zbraně nasadila. „Ani v minulosti, ani v budoucnu,“ citovala jej agentura Reuters. Zástupce syrského ministerstva zahraničí v prohlášení pro agenturu SANA útok „rozhodně odsoudil“ a připsal ho „teroristickým skupinám“.

SOHR i další aktivisté dlouhodobě obviňují syrský režim z použití chemických zbraní. Syrskou armádu obvinil z útoku i francouzský prezident Francois Hollande.

Lékař, který ošetřoval raněné z Chán Šajchúnu, řekl, že šlo zřejmě o nejhorší chemický útok od roku 2013. Tehdy u Damašku zemřely stovky lidí a USA začaly připravovat odvetnou akci.

Asadův režim se jí vyhnul, když přistoupil na ruský návrh vzdát se svých chemických zbraní. Asi 1300 tun těchto látek bylo pak ze Sýrie pod dohledem Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) vyvezeno a zlikvidováno. OPCW k úternímu útoku sdělila, že její skupina „ze všech dostupných zdrojů získává důkazy“.

Zpravodaj ČT Szántó: Použitým plynem mohl být sarin (zdroj: ČT24)

V únoru zveřejnila organizace Human Rights Watch (HRW) zprávu, podle níž syrské vládní vrtulníky v loňských bojích o město Aleppo na severu Sýrie shazovaly na obytné čtvrti barely s chlorem. Organizace uvedla, že vycházela z rozhovorů se svědky a z analýzy videoklipů a fotografií.

Vyšetřování vedené OSN a Organizací pro zákaz chemických zbraní došlo k závěru, že syrská vláda použila mezi lety 2014 a 2015 chlor minimálně ve třech případech. Radikálové z takzvaného Islámského státu zase v bojích nasadili yperit.

Ohrozí útok pokrok dosažený v Astaně?

OSN přiznala, že není schopná nezávisle ověřit zprávy o dnešním útoku. Její generální tajemník António Guterres sdělil, že ho incident hluboce zasáhl. Mluvčí OSN Stéphane Dujarric řekl, že to, zda byly použity chemické zbraně, musí ověřit Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Francie ústy svého ministra zahraničí požádala o svolání mimořádného zasedání Rady bezpečnosti OSN. „Dnes ráno se v provincii Idlib odehrál nový a zvláště závažný chemický útok. První informace hovoří o velkém počtu obětí,“ zdůvodnil žádost ministr Jean-Marc Ayrault. Před jednáním v Bruselu o pomoci Sýrii také řekl, že Evropa nemůže hrát roli při obnově Sýrie, aniž by se tato země důvěryhodně transformovala.

V Sýrii byly zřejmě opět použity chemické zbraně (zdroj: ČT24)

Za „strašlivý“ označil incident zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura, který řekl, že OSN chce, aby ti, kdo jsou za „chemický útok“ odpovědní, byli jasně identifikováni. Šéf britské diplomacie Boris Johnson upozornil, že pokud se potvrdí vina syrské armády, pak bude syrský režim obviněn z válečného zločinu.

Bílý dům útok hodnotí jako „trestuhodný“ čin, který nelze pominout. „Odporné činy“, odehrávající se v Sýrii, jsou podle mluvčího Seana Spicera důsledkem „slabosti“ administrativy minulého amerického prezidenta Baracka Obamy.

Letecký útok odsoudila i šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová, která zodpovědnost za něj připsala syrskému režimu. Útok odsoudil i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který o něm hovořil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. K útoku se vyjádřil i turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu, podle něhož to může ohrozit mírový proces v Astaně.