Syrská vláda i islamisté použili chemické látky, tvrdí zpráva OSN

Syrské vládní jednotky mají na svědomí dva útoky chemickými látkami a radikálové z Islámského státu použili yperit. Vyplývá to ze společného vyšetřování OSN a Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Rok trvající vyšetřování, které posvětila Rada bezpečnosti OSN, se zaměřilo na devět útoků v sedmi syrských oblastech. Spojené státy použití chemických zbraní odsoudily.

Z vyšetřování vyplynulo, že existuje dostatek informací k závěru, že helikoptéry syrských jednotek shodily zařízení, které uvolnilo 21. dubna 2014 toxické látky v obci Talmanis a 16. března 2015 v obci Sarmín. Obě se nacházejí v provincii Idlíb na severozápadě Sýrie. V obou případech byl použit chlor.

Rovněž vyšetřovatelé shromáždili dostatek důkazů o tom, že ozbrojenci z Islámského státu „jsou jedinou skupinou, která měla možnost, schopnost, motiv a prostředky k použití yperitu v obci Mára 21. srpna 2015“.

Damašek byl již v roce 2013 obviněn z toho, že jeho armáda používá chemické zbraně proti civilistům. Odvetnému útoku se Damašek vyhnul, když souhlasil, že nechá zničit svůj chemický arzenál, což se stalo pod dohledem OPCW.

Syrský režim podle Západu útočil chlorem

Podle západních velmoci nese Damašek ale i nadále zodpovědnost za chemické útoky v Sýrii, a to včetně útoků za použití chloru. Tento plyn není na rozdíl od sarinu zakázán, je však jedovatý a jeho použití jako zbraně je od roku 1997 zakázáno v rámci Úmluvy o zákazu vývoje, výroby, skladování a použití chemických zbraní (CWC).

Syrská vláda a Rusko jakožto spojenec syrského prezidenta Bašára Asada svalují vinu za použití jedovatého plynu na povstalce. Syrská vláda i povstalci pak užití chemických zbraní popírají.

Yperit
Zdroj: Reuters/U.S. Army Chemical Materials Activity

Spojené státy použití chemických zbraní odsoudily

Na informace OSN reagovaly Spojené státy, které použití chemických zbraní v Sýrii odsoudily. „Nyní nelze popřít, že syrský režim opakovaně použil průmyslový chlór jako zbraň proti svému vlastnímu lidu,“ uvedl ve svém prohlášení mluvčí americké Národní bezpečnostní rady Ned Price.

„Spojené státy budou spolupracovat se svými mezinárodními partnery a prostřednictvím diplomatických mechanismů usilovat o to, aby byli pachatelé pohnáni před spravedlnost,“ dodal Price. V této souvislosti požádal, aby se o to samé snažily všechny členské státy OSN včetně Ruska a Íránu. Teherán a Moskva jsou největšími spojenci syrského režimu prezidenta Bašára Asada. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault uvedl, že Rada bezpečnosti OSN musí na zjištění tvrdě zareagovat a nesmí se vyhnout odpovědnosti. Ministr označil užití chemických zbraní Sýrií za „ohavné“. Podle něj to dokazuje, že se Damašek podílí na zhoršující se situaci v zemi.

Zdroje z francouzské diplomacie mluví o tom, že Paříž chce použít zprávu OSN k prosazení rezoluce, která by donutila Rusko přijmout fakt, že jeho spojenec užil zakázané zbraně. Rusko by pak podle nich mělo využít svůj vliv k podpoře věrohodného příměří napříč celou Sýrií. 

„Potřebujeme využít tuto zprávu k tomu, abychom donutili Rusko vzdát se svého dvojznačného postoje. Pokud bude takovou rezoluci vetovat, bude muset ospravedlnit použití chemických zbraní“, dodal k tomu jeden z diplomatů.  Rada bezpečnosti bude o zprávě k Sýrii jednat příští týden.