Sýrie: Vládní helikoptéry nad Aleppem údajně použily chlor

Kolem sedmi desítek lidí ze severosyrského města Aleppo museli lékaři ošetřit kvůli problémům s dýcháním. Podle aktivistů ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která v zemi monitoruje z Británie, se nadýchali chloru. Ten na povstalecké území údajně shodily vzdušné síly režimu prezidenta Bašára Asada. Damašek však používání chemických zbraní v konfliktu dlouhodobě popírá.

Barelové bomby s jedovatým plynem shodily údajně vládní stroje na halabskou čtvrť Sukkarí ovládanou povstalci. Ze sedmi desítek zraněných bylo podle SOHR téměř 40 dětí. Světové agentury upozorňují, že zprávu nelze nezávisle ověřit.

Vláda a povstalci se z používání chemických zbraní vzájemně obviňují poměrně často. Obě strany ale obvinění popírají.

Nedávná zpráva z vyšetřování OSN a Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) uvádí, že za dva z devíti útoků jedovatým plynem v Sýrii jsou zodpovědné vládní jednotky a jeden mají na svědomí radikálové z organizace Islámský stát (IS).

Syrský režim použil podle SOHR bomby s chlorem (zdroj: ČT24)

Podle vyšetřovatelů existuje dostatek informací k závěru, že helikoptéry syrských jednotek shodily zařízení, která 21. dubna 2014 uvolnila toxické látky v obci Talmanis a 16. března 2015 v obci Sarmín. Obě se nacházejí v provincii Idlib na severozápadě Sýrie. V obou případech byl použit chlor. Vyšetřovatelé rovněž shromáždili dostatek důkazů o tom, že ozbrojenci z IS „jsou jedinou skupinou, která měla možnost, schopnost, motiv a prostředky k použití yperitu v obci Mára 21. srpna 2015“.

Rusko a Sýrie závěry vyšetřování předložené Radě bezpečnosti OSN odmítají. V srpnu 2013 na předměstích Damašku zahynuly po útoku chemickými zbraněmi stovky lidí. Asadův režim následně souhlasil s vydáním chemických zbraní mezinárodnímu společenství.

  • V Sýrii v minulosti došlo k několika útokům, při kterých byly použity chemické zbraně. Jedním z nich byla povstalci ovládaná Ghúta u Damašku, kde byl podle zprávy expertů OSN nasazen v srpnu 2013 sarin a kde zahynulo několik set lidí (podle opozice až 1700).
  • Útok ohlásila opozice, vláda to však popřela a odpovědnost za útok připsala povstalcům. Podle USA provedla útok syrská vláda, podle Ruska nikoliv. Sýrii hrozil kvůli nasazení chemických zbraní v Ghútě odvetný útok, jemuž se ale vyhnula tím, že přistoupila na zničení svého chemického arzenálu.
  • Syrská vláda viní z používání chemických zbraní opoziční bojovníky. Podle západních představitelů je ale nepravděpodobné, že by povstalci měli schopnost sarin nasadit.