HRW: Asadův režim během závěrečné bitvy o Aleppo zabíjel civilisty chlórem

Syrské vládní síly uskutečnily v posledních týdnech bojů o Aleppo koordinované chemické útoky na části města ovládané rebely. Píše o tom lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW). Minimálně v osmi případech vrtulníky shazovaly na lidi v obytných čtvrtích chlór. Zemřelo nejméně devět civilistů včetně čtyř dětí, dalších 200 utrpělo zranění, píše HRW.

Syrské vládní síly podporované Ruskem a šíitskými milicemi zahájily v listopadu ofenzivu s cílem dobýt strategické Aleppo, které bývalo obchodním centrem země. Před koncem roku se jim to podařilo.

Organizace HRW dospěla k závěru o útocích zakázanými chemickými zbraněmi na základě rozhovorů s očitými svědky a analýzy videí a fotografií ukazujících, jak vládní vrtulníky shazovaly barely s chlórem na vybrané cíle v Aleppu. K incidentům mělo docházet od 17. listopadu do 13. prosince.

Nejhorší útok se odehrál 20. listopadu, kdy zahynulo šest členů jedné rodiny, včetně čtyř dětí, jejichž mrtvá těla byla natočena na video. Zprávy HRW referují o útocích na dětské hřiště, nemocnice, obytné oblasti a rodinné domy.

Zvykli jsme si na bombardování a ostřelování. Ale u chlóru neexistuje žádný způsob, jak se proti němu chránit. Udusíte se.
Novinář, který po chemickém útoku odjel z Aleppa
který po chemickém útoku odjel z Aleppa

„Postižení měli potíže s dýcháním, silně kašlali, trpěli nevolností, někteří omdleli, jiní měli pěnu u úst,“ popsal jeden humanitární pracovník.

Místní obyvatelé, kteří se ocitli v blízkosti zasažených míst, mluvili o silném chlórovém zápachu podobném tomu, který vydávají čisticí prostředky používané v domácnostech.

„Ten zápach nedáváte. V okamžiku, kdy jste mu vystaveni, máte pocit, že vám hoří krk, nemůžete polykat ani vdechovat. Krk se vám vaří. Cítíte nevolnost, žár v očích, nejste schopni kontrolovat slzy. Nakonec už nemůžete vůbec dýchat,“ poznamenal jeden z místních Syřanů.

Podle HRW byly útoky chlórem koordinované, nešlo o výstřelky bez kontroly. Mezinárodní úmluva o chemických zbraních přitom zakazuje používání látek, jako je chlór, pro vojenské účely.

Asad se měl smrtící „chemie“ vzdát už před několika lety

Sýrie podepsala úmluvu v roce 2013 pod ruským tlakem. Damašek tehdy souhlasil s vydáním svých chemických zbraní mezinárodnímu společenství, a to z obav z přímého vojenského zásahu USA.

HRW nyní vyzvala Radu bezpečnosti OSN, aby uvalila sankce na vysoce postavené syrské představitele, ale tuto iniciativu by pravděpodobně Rusko jako stálý člen rady s právem veta zablokovalo.

My nic, to povstalci, ozývá se z Damašku a Moskvy

I Francie a Británie naléhají na Radu bezpečnosti, aby zakázala prodej vrtulníků do Sýrie a vyhlásila sankce proti syrským armádním činitelům, kteří mají co do činění se syrskými chemickými zbraněmi.

Syrská vláda používání chemických zbraní dlouhodobě popírá ‒ spolu s Ruskem z jejich nasazení naopak několikrát obvinila povstalce.