Téma USA zaútočily na Sýrii

USA zaútočily na Sýrii

Válka v Sýrii
Asad má obavy z dalšího útoku USA, bojové letouny raději přesunul k ruské základně
Syrská armáda přesunula většinu svých vzdušných sil na místo poblíž základny v provincii Latákíja, odkud operuje ruské letectvo. Informovala o tom televize CNN, podle níž se tímto krokem snaží režim Bašára Asada ochránit stroje před případným dalším úderem Spojených států.
Válka v Sýrii
Asad má stovky tun sarinu, tvrdí uprchlý šéf syrského výzkumu chemických zbraní
Syrský režim oklamal inspektory OSN a nadále má k dispozici stovky tun smrtících chemických zbraní včetně sarinu. Telegraphu to řekl generál Sakat, který byl dříve šéfem výzkumu chemických zbraní v Sýrii. Podobné obavy už dříve vyjádřili experti či americké tajné služby, Damašek ale tvrdí, že dohodu z roku 2013 dodržel a žádnou „chemii“ nemá.
Válka v Sýrii
Lhář a cynik, odsoudil Asada šéf francouzské diplomacie kvůli slovům o smyšleném útoku chemií
Asadova slova o vykonstruovaném chemickém útoku ostře odsoudil francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault. Syrského prezidenta obvinil ze stoprocentních lží a cynismu. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov mezitím uvedl, že existují tendence celou událost pečlivě nevyšetřit. Moskva Asadův režim dál podporuje.
Válka v Sýrii
Asad v rozhovoru pro AFP: Spojené státy jsou komplici teroristů
Raketový útok na syrskou leteckou základnu, který minulý týden Američané podnikli v reakci na zásah syrských civilistů chemickými zbraněmi v provincii Idlib, neomezil palebnou sílu syrské armády. Syrský prezident Bašár Asad to prohlásil v rozhovoru, který zveřejnila agentura AFP. Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) mezitím oznámila, že ve vzorcích z Idlibu byly stopy sarinu.
Válka v Sýrii
Lavrov: Další podobné americké útoky v Sýrii jsou nepřípustné
Americký zásah v Sýrii byl nezákonný a nesmí se opakovat. Před jednáním v Moskvě to řekl šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Jeho americký protějšek Rex Tillerson chce během návštěvy Ruska objasnit témata, která vyvolávají mezi oběma zeměmi spory. „Naše komunikační kanály musí zůstat otevřené,“ zdůraznil.
Válka v Sýrii
Asad je „zvíře“, vpád do Sýrie ale neplánujeme, uvedl Trump
Šéf Bílého domu Donald Trump odsoudil Rusko kvůli podpoře Damašku. V rozhovoru pro Fox Bussiness dokonce označil syrského prezidenta Bašára Asada kvůli chemickému útoku u Idlibu za „zvíře“. I přes varovný úder na syrskou základnu ale prý USA nemají v plánu „vstoupit do Sýrie“.
Interview ČT24
Vondra: Obama, to byly jen krásné řeči. Trump na rozdíl od něj jedná
Spojené státy v pátek ráno odpálily 59 střel s plochou dráhou letu na leteckou vojenskou základnu Šajrát v Sýrii. Byla to odvetná reakce na úterní chemický útok v provincii Idlib. Americký prezident Donald Trump tak dal podle bývalého velvyslance v USA Alexandra Vondry jasné varování činem. „Za Baracka Obamy to byly samé krásné řeči, ale 'skutek utek'. Trump mě v systému mezinárodních vztahů zatím nezklamal,“ komentoval počínání Trumpa na mezinárodní scéně Vondra v pořadu Interview ČT24.
Vztahy Putina a Trumpa dostaly první zásah od amerických střel. Nápravu hledají ministři
Donald Trump a Vladimir Putin, dvě nejtěžší váhy světové politiky, mají za sebou první symbolickou srážku. Nepřímý střet v kulisách válčící Sýrie zatím znamenal výměnu ostrých slov na dálku. Středeční setkání jejich dvou zahraničních vyslanců ale může čekat těžká zkouška z diplomacie.
Válka v Sýrii
V Sýrii podle testů zabíjel sarin, oznámilo Turecko
Testy na obětech chemického útoku v Sýrii prokázaly, že byly zasaženy nervovým plynem sarinem, oznámil turecký ministr zdravotnictví Recep Akdag. K chemickému útoku došlo ve městě Chán Šajchún v provincii Idlib. Následoval jej americký útok na leteckou základnu Šajrát nedaleko Homsu na západě Sýrie.
Sarin člověka zabije za několik desítek sekund. Jde o první bojovou látku použitou teroristy
Když německá armáda použila 22. dubna 1915 na západní frontě u Ypres v Belgii proti svým protivníkům chlórový plyn, podařil se jí jen krátkodobý průlom fronty. Zahájila tím však éru používání chemických zbraní, jejichž hrozba trvá dodnes.

Hlavní fakta o americkém náletu v Sýrii:

  • Spojené státy v pátek zaútočily na syrskou leteckou základnu Šajrát

  • Podle Trumpa je to reakce na útok chemickými zbraněmi se stovkou mrtvých

  • Na Šajrát dopadlo 58 střel Tomahawk a vážně ji poškodily

  • Podle guvernéra Homsu zemřelo celkem 16 lidí, včetně devíti civilistů

  • Rusko označilo zásah USA za agresi vůči suverénnímu státu

  • Podporu útoku USA naopak vyjádřila Británie, Francie, Německo i Turecko

  • Většina českých politiků má pro zásah pochopení nebo ho přímo podporuje. Výjimkou jsou jen komunisté, akci označili za agresi
Interview ČT24
Trump dal jasný vzkaz. Autokraté už si nemohou dovolit cokoliv, říká Marjanovič
Použití bojového plynu na syrský Idlíb z minulého týdne byl testem toho, co si režim Bašára Asada – spolu s Ruskem a Íránem v pozadí – může dovolit. A tvrdá vojenská reakce ze strany USA přišla záhy.  Amerika Donalda Trumpa ukázala, že není Amerikou Baracka Obamy, tvrdí komentátor Hospodářských novin Teodor Marjanovič, který byl hostem pořadu Interview ČT24.
Válka v Sýrii
Asadovi spojenci: Americký útok v Sýrii překročil meze. Na další „agresi" zareagujeme
Páteční americký úder v Sýrii „překročil červenou linii“. V prohlášení to uvedlo společné vojenské koordinační středisko ruských, íránských a spojeneckých milicí podporujících syrského prezidenta Bašára Asada. Dodalo také, že na další „agresi“ už bude reagovat a že zvýší svou podporu syrskému režimu.
Válka v Sýrii
Moskva zavřela horkou linku s Pentagonem. USA jsou připraveny k dalším akcím proti Asadově režimu
Moskva v reakci na raketový útok Spojených států proti syrské základně zavřela takzvanou horkou linku s Pentagonem, přes kterou oba státy komunikovaly o leteckých operacích nad Sýrií. Americký ministr zahraničí Rex Tillerson označil reakci Ruska za zklamání. Spojené státy vzkázaly, že jsou připravené znovu zasáhnout.
Válka v Sýrii
Britský ministr zahraničí zrušil kvůli dění v Sýrii návštěvu Ruska
Britský ministr zahraničí Boris Johnson zrušil kvůli rostoucímu napětí okolo Sýrie návštěvu Moskvy plánovanou na pondělí. V prohlášení uvedl, že jeho prioritou místo cesty budou nadcházející rozhovory s jeho protějšky ze skupiny největších vyspělých ekonomik G7. Chce s nimi řešit situaci v Sýrii a pokračující ruskou podporu syrského prezidenta Bašára Asada i po chemickém útoku na civilisty.
Válka v Sýrii
Při dalším náletu na Chán Šajchún zemřela žena
Syrské město Chán Šajchún, v němž při úterním chemickém útoku zahynulo přes osm desítek lidí, se stalo znovu terčem útoku. Zasáhl východní část města a o život při něm přišla jedna žena. Další osoba byla zraněna. Oznámily to agentury DPA a AP s odvoláním na informaci exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR). Ta informovala také o dalším náletu na osadu západně od bašty radikálů z Islámského státu (IS) Rakká, při němž bylo zabito nejméně 15 osob, včetně čtyř dětí.
Válka v Sýrii
Americký útok v Sýrii. Podle expertů jasný Trumpův signál pro Rusko i Čínu
Jak interpretovat americký útok na vojenskou základnu syrského režimu? Podle komentátorů se jednalo o útok, který měl jednak upozornit režim v Damašku na to, že nelze zajít za jisté hranice, a jednak to byl geopolitický vzkaz dalším důležitým aktérům mezinárodního systému, Rusku a Číně.
Válka v Sýrii
Haleyová: USA jsou připraveny k případné další akci v Sýrii. Věří však, že nebude nutná
Spojené státy jsou připraveny v Sýrii znovu zasáhnout, doufají ale, že to nebude nutné. Během jednání Rady bezpečnosti OSN to prohlásila americká zástupkyně Nikki Haleyová. Podle ní se útokem na syrskou vojenskou základnu zásadně změnila situace na syrském bojišti.
Válka v Sýrii
Česko velvyslankyni ze Sýrie nestáhne. Na místě sbírá informace i pro USA
Česká velvyslankyně v Sýrii Eva Filipi zatím z Damašku stažena nebude. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) bude na místě sbírat informace o situaci, které poté předá Česku, Německu a Spojeným státům.
Válka v Sýrii
Chemické útoky jsou nepřijatelné, chválí zásah v Sýrii čeští politici. Výjimkou jsou komunisté
Spojené státy v reakci na chemický útok ve městě Chán Šajchún v provincii Idlib zaútočily na leteckou základnu Šajrát nedaleko Homsu na západě Sýrie. Cílený útok nařídil prezident Donald Trump, který vyzval k ukončení krveprolití v zemi.  Většina českých politiků má pro zásah pochopení nebo ho přímo podporuje, použití chemických zbraní shodně označují za nepřijatelné. Výjimkou jsou jen komunisté, akci označili za agresi. Český prezident Miloš Zeman by chtěl, aby chemický útok vyšetřila nezávislá komise s plným přístupem.
Válka v Sýrii
Útok na základnu Šajrát: Místní guvernér hlásí 16 mrtvých, údaje o škodách se liší
Obětí útoku USA na základnu Šajrát se podle guvernéra provincie Homs stalo celkem 16 lidí, včetně devíti civilistů. Syrská agentura SANA už dříve informovala, že při útoku zemřelo i několik dětí z nedaleké vesnice. Podle ruské státní televize bylo zničeno devět letadel, ale hlavní ranvej základny je relativně v pořádku. Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) americké nálety základnu téměř úplně zničily.
Válka v Sýrii
Úder bez strategie, kterým si Trump hojí rány z domácí půdy, reagují média na útok v Sýrii
Nový šéf Bílého domu Donald Trump se úderem v Sýrii rázně rozešel s politikou Obamovy vlády, jež od intervence po jiném chemickém útoku v roce 2013 nakonec ustoupila, připomíná většina zahraničních listů. Řada z nich ale vyjádřila obavy, že Trump nemá připravenou dlouhodobější  strategii. Navíc je velkou neznámou, jak na útok zareaguje Rusko jako spojenec syrského režimu.
Válka v Sýrii
Rusko: Americká akce je agresí proti svrchovanému státu. Podle NATO nese plnou odpovědnost Asad
Ruský prezident Vladimir Putin označil americký zásah v Sýrii za „agresi proti svrchovanému státu a za porušení mezinárodního práva pod smyšlenou záminkou“, což poškodí rusko-americké vztahy i společný boj proti terorismu. Moskva žádá o mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN a odsouzení americké akce. Pozastavuje také platnost dohody o letech nad Sýrií, která měla zabránit incidentům mezi ruskými letadly a stroji západní koalice. Británie a Izrael naopak útok USA podporují a podle Turecka přispěje operace k rychlejšímu dosažení míru. Podle NATO nese plnou opovědnost za poslední vývoj v Sýrii režim Bašára Asada.
Střely Tomahawk zničí cíl na 2500 kilometrů. Co umí léty prověřená americká zbraň?
Rakety Tomahawk, které USA použily k útoku na leteckou základnu Šajrát, jsou střely s plochou drahou letu schopné zničit cíl vzdálený 2500 kilometrů. Jsou to tytéž rakety, které zahajovaly první válku v Perském zálivu.
Válka v Sýrii
Po úterním chemickém útoku se syrské město opět stalo terčem bombardování
Syrské město Chán Šajchún, v němž v úterý zemřelo na otravu toxickým plynem přes 80 lidí, se opět stalo terčem náletu. Informovala o tom exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), podle níž zatím nejsou zprávy o obětech.