Vondra: Obama, to byly jen krásné řeči. Trump na rozdíl od něj jedná

Interview ČT24 s Alexandrem Vondrou (zdroj: ČT24)

Spojené státy v pátek ráno odpálily 59 střel s plochou dráhou letu na leteckou vojenskou základnu Šajrát v Sýrii. Byla to odvetná reakce na úterní chemický útok v provincii Idlib. Americký prezident Donald Trump tak dal podle bývalého velvyslance v USA Alexandra Vondry jasné varování činem. „Za Baracka Obamy to byly samé krásné řeči, ale 'skutek utek'. Trump mě v systému mezinárodních vztahů zatím nezklamal,“ komentoval počínání Trumpa na mezinárodní scéně Vondra v pořadu Interview ČT24.

„Trump najednou ukázal: 'Pozor! Se mnou není žádná legrace.' Myslím si, že tohle je důležité u velmoci, která má nějakou zodpovědnost,“ uvedl Vondra.

Za Trumpovým rozhodnutím zasáhnout proti základně syrského prezidenta Bašára Asada je podle něj i snaha udržet si veřejnou podporu, a to zejména po neúspěchu se zdravotnickou reformou. 

„Správně rozpoznal, že použití chemických zbraní, ty zasažené děti, je něco, co veřejností hýbe. To byl asi i další motiv, proč promluvil, jak promluvil, a udělal, co udělal,“ podotkl Vondra.

Co se týká rusko-amerických vztahů, vývoj vidí Vondra optimisticky, přestože Rusové podle něj měli s příchodem nového amerického prezidenta velká očekávání, která teď narazila. Také Trumpovi lidé si podle něj uvědomují, že Američané s Ruskem mluvit musí.

Důležitý fakt je podle něj už jen to, že americký ministr zahraničí odletěl na dvoudenní návštěvu Moskvy a cestu nezrušil. Jednat bude se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Schůzka s šéfem Kremlu Vladimirem Putinem je nejistá.

Návštěvu plánovanou původně na pondělí naopak zrušil britský ministr zahraničí Boris Johnson. „Odsuzujeme pokračující ruskou obhajobu Asadova režimu i po útoku chemickými zbraněmi na nevinné civilisty,“ uvedl v prohlášení.

Rusko označilo zásah USA za agresi vůči suverénnímu státu. Tamní ministerstvo zahraničí už Tillersonovi vzkázalo, že se má připravit na velmi nepříjemný rozhovor. Tillerson ale opáčil, že i on chce během návštěvy otevřít nepříjemná témata.

Amerika je přesvědčená, že Asadův režim má chemické zbraně. Rusko tedy podle ministra Asada buď kryje, nebo nezvládá svou funkci garanta pro chemické odzbrojení Sýrie.

Celý pořad Interview ČT24, který se věnoval i otázce odchodu Velké Británie z Evropské unie, nabízíme ve videu.

Uložit