Tentokrát bez referenda. Kolumbie podepíše s FARC novou mírovou dohodu

Nová mírová dohoda mezi kolumbijskou vládou a povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) má být podepsána ve čtvrtek. Poté bude předložena ke schválení Kongresu. Oznámily to obě strany. Předchozí dohodu Kolumbijci odmítli v říjnu v referendu. Vynechání referenda při schvalování dohody kritizuje opozice, která tvrdí, že nová dohoda je pouze mírně retušovanou verzí té předchozí.

Podepsáním dohody se přiblíží ukončení občanské války, která zemi sužuje již pět desetiletí. Revidovaný dokument má v Bogotě podepsat vůdce FARC Rodrigo Londoňo a kolumbijský prezident Juan Manuel Santos.

„Po vyslechnutí všech návrhů a možností a ve společné dohodě s FARC je jasné, že nejlepší a nejvíc legitimní způsob, jak dohodu schválit, je udělat to prostřednictvím Kongresu. Tam jsou zastoupeny všechny politické směry - od extrémní levice až po extrémní pravici,“ oznámil prezident Santos.

„Je to na dosah, je to nejrychlejší a nejefektivnější cesta. Čím víc času uplyne bez ratifikace dohody, tím víc prostoru dáváme těm, kteří nestojí o mír a chtějí, aby válka pokračovala,“ upozornil Rodrigo Londoňo.

Demonstranti podporující novou dohodu s FARC
Zdroj: Reuters

Původní dohoda o ukončení více než padesátileté občanské války v Kolumbii, která si vyžádala životy čtvrt milionu lidí, byla podepsána letos 26. září. Předcházela jí čtyřletá jednání v Havaně. Prezident Santos dostal za ukončení konfliktu letos Nobelovu cenu míru. Dohodu ale 2. října odmítli voliči v referendu. Nový text byl dojednán 12. listopadu rovněž v Havaně.

Podle vládního vyjednávače Humberta de la Calle se změny v dohodě týkají především justice, trestů pro bojovníky obviňované z válečných zločinů a odškodnění obětí konfliktu. Ti, kdo nesou odpovědnost za zločiny, si své tresty řádně odpykají, ujistil.

Kritikům původní dohody se nelíbilo, že by rebelové, kteří jsou odpovědní za válečná zvěrstva, nešli do vězení, ale dostali by „alternativní tresty“. Podle nové dohody budou muset rovněž povstalci předložit výčet získaných peněz a majetku. Účastníci konfliktu, kteří čelí obvinění z drogových zločinů, mají stanout před vysokými soudy.

Kolumbie podepíše novou mírovou dohodu s FARC (zdroj: ČT24)

Jen retuše toho, co už Kolumbijci odmítli, tvrdí opozice

Rozhodnutí ratifikovat revidovanou dohodu v Kongresu místo uskutečnění dalšího referenda kritizují členové opozice, zvláště bývalý prezident Alvaro Uribe, který tlačil na odmítnutí původní dohody a požaduje hlubší změny v nové verzi. „Dohoda je pouhou retuší té předchozí, kterou občané v referendu zamítli,“ zdůraznil Uribe.

Nový, 310stránkový dokument zřejmě přináší jen malé změny původního textu. Uribe chce, aby vůdcům povstalců bylo zakázáno zastávat veřejné funkce a byli potrestáni za zločiny. Představitelům FARC navrhl kvůli podobě dohody schůzku, ti to ale odmítli.