Američané si připomínají oběti masakru v Orlandu

Po celých Spojených státech se konají pietní shromáždění na počest obětí masakru, při kterém devětadvacetiletý Omar Mateen v orlandském gay klubu zabil 49 lidí a dalších 53 zranil. Newyorský mrakodrap Empire State Building se z respektu k mrtvým ponořil z noci na pondělí do tmy, naopak anténní věž Světového obchodního střediska se rozzářila duhovými barvami, které symbolizují homosexuály a transgenderové osoby (LGBT).

Lidé, kteří se spontánně scházejí na různých místech Spojených států, zapalují svíčky a kladou květiny k improvizovaným památníkům či nesou duhové vlajky. Mnozí mají transparenty, na kterých ujišťují, že jsou s rodinami obětí a s přeživšími orlandského krveprolití nebo že zvítězí láska.

Newyorský starosta Bill de Blasio podle BBC ohlásil zpřísnění bezpečnostních opatření ve městě, obzvláště pak v místech, kde se komunita LGBT schází. Zároveň dodal, že nemá k dispozici žádné informace o tom, že New Yorku hrozí bezprostřední nebezpečí.

Památku obětí připomene také nadcházející gay pride v Londýně

Londýnští organizátoři pochodu za práva homosexuálů gay pride, který se v
britské metropoli koná o nadcházejícím víkendu, již ohlásili, že oběti střelby připomene minuta rozjímání. „Děsivé události v Orlandu zdůrazňují, že kampaň za uznání a rovnost musí pokračovat napříč společností po celé planetě,“ řekl organizátor pochodu Michael Salter-Church.

Soucit s oběťmi masakru a utrpením jejich blízkých vyjádřili i lidé v sousední Kanadě. 

Orlandská radnice postupně zveřejňuje jména obětí, v pondělí ráno středoevropského času byla oznámena identita patnácti zabitých. Na seznamu, na kterém je jméno a věk, jsou uvedeni ti, kteří již byli identifikováni a jejichž rodiny úřady uvědomily.

Zeman poslal Obamovi soustrastný telegram

Za terorismus a útok na základní hodnoty demokracie označil český prezident Miloš Zeman masakr v Orlandu v soustrastném telegramu adresovaném americkému prezidentovi Baracku Obamovi. V zaslané kondolenci Zeman zopakoval důležitost globálního boje proti terorismu.

„S hlubokým zármutkem a šokem jsem přijal zprávu o masakru padesáti nevinných obětí v Orlandu. Tento brutální a zákeřný teroristický útok, ke kterému se údajně přihlásil takzvaný Islámský stát, mířil na základní hodnoty svobody a demokracie. Hodnoty, které americký lid vždy střežil a statečně obhajoval,“ uvedl Zeman v telegramu, o kterém informoval Hrad.

Soustrast vyjádřily další světoví státníci, mezi jinými britský premiér David Cameron, předseda kanadské vlády Justin Trudeau či německá kancléřka Angela Merkelová. „Cítíme hluboký zármutek po tomto vražedném útoku, ale jsme odhodláni pokračovat v otevřeném a tolerantním způsobu života naší společnosti,“ zdůraznila Merkelová.