V cukrárně v Tel Avivu útočníci zastřelili čtyři lidi, několik dalších je zraněno

Při střelbě v tržnici v Tel Avivu zemřeli čtyři lidé, dalších několik lidí bylo zraněno. Pachateli byli dva palestinští příbuzní z oblasti Hebronu. Podle policie byl útok namířený proti Izraelcům. Oba útočníky policie zadržela. „Je takřka jisté, že šlo o terorismus,“ uvedl zpravodaj ČT Jakub Szántó.

K útoku došlo v kryté tržnici Sarona Market, v jejíž restauracích bývají navečer stovky lidí. Terčem útoku byla cukrárna Max Brenner. „Útočníci zasáhli osm lidí a pak se snažili z místa uniknout,“ uvedl Szántó.

Poblíž tržnice se nachází i velení izraelské armády a ministerstvo obrany. 

Televize CBS News zveřejnila záběry z průmyslové kamery, která zachytila situaci krátce po střelbě.

Oba útočníky izraelské bezpečnostní složky dopadly. Jeden byl při přestřelce s policií postřelený. „Podle dostupných informací šlo o dva Palestince z města Hebron,“ uvedl Szántó s tím, že šlo zřejmě o bratrance a spekuluje se o napojení na organizaci Hamas. V Izraeli pobývali nelegálně.

Premiér Benjamin Netanjahu, který těsně po útoku dorazil na telavivské letiště cestou z návštěvy Moskvy, ihned po příletu svolal krizovou schůzku šéfů silových ministerstev a bezpečnostních složek.

„Spáchali to zločinci, teroristé, kteří si neváží lidského života, kteří jsou odhodlaní vraždit nevinné lidi sedící v kavárně. Myslím, že jsme se vyhnuli ještě větší tragédii díky důrazné akci občanů, pracovníků bezpečnosti a policie,“ konstatoval Netanjahu.

Izrael kvůli útoku zrušil cestovní povolení vydaná pro Palestince o muslimském postním měsíci ramadánu. Podle úřadu COGAT, který koordinuje izraelské aktivity na palestinských územích, se to týká 83 tisíc lidí. Generál Joav Mordechai, který vede COGAT, navíc nařídil zrušit 204 pracovních povolení v Izraeli pro příbuzné útočníků, kteří zabíjeli ve středu.

V Izraeli během osmi měsíců zemřelo při palestinských útocích na 30 lidí. Za stejnou dobu zabili Izraelci asi 200 Palestinců, které většinou označili za původce útoků.