Rusko chce s postsovětskými spojenci vybudovat vlastní protiraketový štít

Rusko má v úmyslu vybudovat společný systém protivzdušné obrany se spojenci z bývalých sovětských republik, které jsou členy Organizace dohody o kolektivní bezpečnosti (ODKB). V Jerevanu to řekl generální tajemník ODBK Nikolaj Borďuža. Moskva ostře kritizuje protiraketový štít NATO, který budují Spojené státy ve východní Evropě, a hrozí příslušnými protiopatřeními.

Podle šéfa ODKB zmíněný společný protivzdušný štít může vzniknout spojením jednotlivých regionálních systémů protivzdušné obrany, které Rusko postupně buduje se svými postsovětskými spojenci. Takové systémy už Moskva vytvořila s Běloruskem a Kazachstánem.

Připravuje se spolupráce i s Arménií, Kyrgyzstánem a Tádžikistánem

Už několik let se podle generálního tajemníka organizace také připravuje jednotný regionální systém s Arménií. K dohodě mezi oběma státy podle něj došlo koncem loňského roku a v současné době se v parlamentech připravuje ratifikace.

Horizont ČT24: Rusko chce vybudovat protiraketový štít s postsovětskými spojenci (zdroj: ČT24)

 Obdobné systémy protivzdušné obrany se podle agentury TASS plánují i se zbývajícími dvěma členskými státy ODKB – Kyrgyzstánem a Tádžikistánem. Dokumenty jsou podle agentury už rozpracované a nyní se o nich jedná. 

Vytvoření takovýchto regionálních systémů je první etapa. Druhou etapou bude spojení činnosti těchto systémů společnými pravidly a společnými zařízeními.
Nikolaj Borďuža
generální tajemník ODBK

V podobném duchu Rusko reaguje na nedávné zprovoznění protiraketové základny, kterou Spojené státy vybudovaly v Rumunsku, a na zahájení stavby obdobné základny v Polsku. Moskva začala své vojáky přesouvat na západní hranici země. Do konce roku tam vzniknou i tři nové divize, každá s celkem 10 tisíci vojáky, oznámil ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Podle Moskvy protiraketový systém NATO ohrožuje bezpečnostní zájmy Ruska. NATO tvrdí, že základny mají sloužit k ochraně členů Aliance před případným raketovým útokem z Blízkého východu, zejména z Íránu.