Putin o americkém štítu: Nenecháme se zatáhnout do nového závodu ve zbrojení

Americký protiraketový systém budovaný v Evropě ohrožuje globální bezpečnost, tvrdí šéf Kremlu Vladimir Putin. Podle něj je spuštění štítu začátkem nových závodů ve zbrojení, Moskva se do něj ale zatáhnout nedá. Rusko pouze přijme opatření ke zvýšení své bezpečnosti, uvedl prezident. Podle ruského listu Novaja Gazeta se ale Rumunsko a Polsko mohou stát cílem odvetných akcí Moskvy.

Zástupci NATO a USA spustili ve čtvrtek obranný systém v Rumunsku za 800 milionů dolarů, hned v pátek byla oficiálně zahájena výstavba základny v Polsku. Spojené státy opakují, že jde pouze o obranu USA a Evropy proti blízkovýchodním hrozbám.

Hovoří se hlavně o Íránu, s nímž byla sice uzavřena dohoda o jeho jaderném programu, nikdo ale neví, jak se bude situace vyvíjet za pár desítek let. Washington odmítá, že by cílil na Moskvu, s níž má napjaté vztahy zejména po ruské anexi ukrajinského Krymu a vypuknutí bojů na východě Ukrajiny.

Není to obranný systém, ale součást jaderného strategického potenciálu USA, přenesená na periferii. Kde jsou teď íránské jaderné hrozby? Neexistují. Ale vytváření protiraketové obrany pokračuje.
Vladimir Putin
Ruský prezident

Ruská diplomacie tvrdí, že protiraketový deštník porušuje dohodu o jaderných zbraních středního doletu z roku 1987, protože by systém mohl být využit i k odpálení řízené střely – ne jen k obraně.

„Teď, po rozmístění prvků protiraketové obrany (v Evropě), budeme nuceni přemýšlet o tom, jak odstranit hrozby vznikající vůči národní bezpečnosti Ruské federace,“ prohlásil Putin. Současně upozornil, že Rusko neustále upravuje plány výstavby svých ozbrojených sil podle měnící se mezinárodní situace, kterou budování štítu zhoršuje.

Rusko podle velitele strategických sil Sergeje Karakajeva hodlá do roku 2022 plně přezbrojit na modernější mezikontinentální rakety, které mají umět pronikat současnou i budoucí americkou protiraketovou obranou.

Raketa RS-24 Jars
Zdroj: Youtube/Steel Monsters

Ruský list Novaja gazeta varoval, že pokud Rumunsko a Polsko budou rozmisťovat na svém území nové zbraně, může přijít ze strany Ruska odveta. Vojenský expert generálplukovník Jurij Netkačev podle deníku Novaja gazeta uvedl, že Moskva zaměří zbraně právě na tyto nové cíle.

„To není žádná senzace, protože oficiální představitelé v Moskvě již dříve opakovaně říkali, že Rusko přijme nezbytná vojensko-technická opatření v případě posunu infrastruktury NATO k ruským hranicím,“ poznamenal generál.

Rusko má prostředky k likvidaci štítu

K případné likvidaci amerických protiraketových komplexů by Rusové mohli využít střely s plochou dráhou letu systému Kalibr NK odpalované z moře, které se osvědčily při zásazích v Sýrii a které mohou nést konvenční i jaderné hlavice. Mají dolet až 2600 kilometrů, takže z Černého moře zaručeně zasáhnou jakýkoli cíl na území Rumunska i Polska.

Využít by bylo možné i raketový komplex operativně taktického určení Iskander-M, který již podstoupil úspěšné testy, dodává ruský list.

obrázek
Zdroj: ČT24

O vybudování nového systému protiraketové obrany v Evropě rozhodla na svém summitu v roce 2010 Severoatlantická aliance. Systém počítá s radary a protiraketami rozmístěnými na lodích ve Středozemním moři a na základnách v Turecku, Rumunsku a Polsku. Projekt bude stát v přepočtu desítky miliard korun.