Další část protiraketového štítu NATO se začíná stavět v Polsku

V Polsku oficiálně začíná stavba základny, která bude součástí protiraketového štítu NATO. Projekt má chránit evropské spojence v Severoatlantické alianci. Obě strany oficiálně zdůrazňují, že nejde o projekt namířený proti Rusku, ale hrozbám z Blízkého východu. V Rumunsku už systém Washington spustil, a to i přes nesouhlas Moskvy.

Základna bude stát poblíž severopolského městas Radzikowo. Během pátku se položil základní kámen za přítomnosti náměstka amerického ministra zahraničí Franka Roseho. Celá základna by měla být funkční v roce 2018 a počítá se s přítomností 500 amerických vojáků. Objekt by mělo hlídat zhruba 250 polských vojáků.

„Stavba je v Polsku vnímaná jako určitá garance bezpečnosti. Pravicová vláda ostatně neustále volá po zvýšení fyzické přítomnosti vojáků NATO v Polsku,“ zmiňuje zpravodaj ČT Josef Pazderka. „Přestože je zdůrazňováno, že není namířen proti Rusku, tak je vnímán jako vstřícný krok vůči Severoatlantické alianci,“ dodává. Šéf NATO Jens Stoltenberg se v minulých dnech nechal slyšet, že základna je umístěna příliš blízko či příliš daleko – aby byla namířena proti Rusku.

Podle Pazderky samotný projekt nebudí mezi Poláky příliš vášnivých debat – kromě obyvatel v bezprostřední blízkosti plánované základny. „Už vláda Donalda Tuska jim dala určité garance toho, že jim bude kompenzovat přítomnost amerických vojáků – zejména investice do infrastruktury,“ říká zpravodaj.

Vztahy mezi Ruskem a Polskem se vyhrotily po předloňské anexi ukrajinského Krymu a ruské podpoře separatistického povstání v Donbasu. Polsko s odkazem na ruskou rozpínavost požaduje posílení ozbrojených sil Severoatlantické aliance ve východních státech NATO.