Rusko reaguje na americký deštník a cvičení NATO v Pobaltí přesunem vojsk na západ

Události: Ruské vojenské manévry (zdroj: ČT24)

Rusko ostře kritizuje protiraketový systém USA i vojenská cvičení NATO u svých hranic a v reakci přesouvá své vojáky na západ země. Argumentuje obavou o bezpečnost státu. O tu se strachuje také ukrajinský prezident, který žádá o povolení ozbrojené policejní mise OBSE, která by monitorovala dojednané volby v Donbasu. Kreml souhlasí, povstalci jsou proti.

Spojené státy v Rumunsku minulý měsíc spustily část protiraketového deštníku a další díl štítu začaly budovat v Polsku.

Kreml reagoval nejen slovy o namíření svých raket na nové cíle, ale i přemístěním vojáků. Motostřelecké brigády z Jekatěrinburgu a Samary se musejí přesunout dva tisíce kilometrů na západ. Sedm tisíc mužů posílí už tak početné jednotky na západní hranici Ruska. Do konce roku tam vzniknou i tři nové divize, každá s celkem 10 tisíci vojáky, oznámil ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Raketový systém v Královci

Rusko nese velmi nelibě také cvičení Aliance v blízkosti svých hranic, nyní konkrétně v Pobaltí. „Jsme nuceni přemýšlet o podobném kroku kvůli zajištění bezpečnosti Ruska,“ vzkázal ruský prezident Vladimir Putin.

Obavy o ohrožení bezpečnosti lze slyšet nejen v Kremlu, ale i ve vedení armády či ve sdělovacích prostředcích. Šedesát procent Rusů si myslí, že Západ chce jejich zemi napadnout.

Ministr obrany tudíž nevylučuje rozmístění raketového systému Iskander v Kaliningradu, tedy pár desítek kilometrů od polské hranice. Moskva dále zbrojí, chce být se svým zbrojním průmyslem druhá na světě.

obrázek
Zdroj: ČT24

Porošenko žádá ozbrojenou misi OBSE

Přibližování ruských vojsk směrem na západ se nelíbí ukrajinskému prezidentovi Petru Porošenkovi. Zvláště nyní, kdy je z Donbasu téměř denně slyšet střelba a přibývá mrtvých. Ruské jednotky přitom mají být umístěny jen 15 kilometrů od hranic.

Ukrajinský prezident proto žádá povolení ozbrojené policejní mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Bez ní se dle jeho soudu nemohou uskutečnit místní volby v Donbasu dojednané v rámci minských mírových dohod. „Nejdřív je třeba zajistit bezpečnost, pak teprve přijde na řadu politika,“ uvedl Porošenko.

Proti takové misi se s veškerým důrazem postavili proruští separatisté, kteří dali najevo, že přítomnost jakýchkoli cizích ozbrojenců budou považovat za intervenci. Jejich vůdce Alexandr Zacharčenko navíc prohlásil, že jakákoli představa Kyjeva o organizaci voleb je zbytečná, pokud ji neschválí povstalci.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov možnost vyzbrojení evropských pozorovatelů, kteří na východě Ukrajiny kontrolují dodržování klidu zbraní, připustil. V ruské televizi prohlásil, že by mohli nosit osobní zbraně. Kreml zároveň souhlasí s návrhem, aby během předpokládaných voleb v Donbasu sledovala hlasování speciální skupina evropských kontrolorů.