Vypadal jako migrant, tak ho napadli. Ve Švédsku se množí útoky proti cizincům

Ve Švédsku se množí útoky proti migrantům (zdroj: ČT24)

Policie vyšetřuje organizovanou skupinu, která v pátek večer v centru Stockholmu rozdávala letáky vyzývající k násilí vůči migrantům. Až stovka lidí přitom napadala kolemjdoucí, které považovala za přistěhovalce. Protestovat proti migraci vyšli lidé ve švédské metropoli i v sobotu večer.

V pátek večer se sešlo v centru švédského hlavního města asi 50 až 100 maskovaných mužů, kteří vyzývali k násilí vůči migrantům. Policie nakonec čtyři z nich zatkla. Jeden ze zadržených byl následně obviněn z napadení policisty a zbylí tři z toho, že se maskovali na veřejnosti, což je ve Švédsku zakázáno. Podle agentury AFP měl u sebe jeden ze zadržených nůž. Mužům nyní hrozí pokuty.

Skupina těchto odpůrců migrace se ne náhodou sešla na centrálním náměstí Sergels Torg – tedy na pěší zóně, kam často chodí mladí přistěhovalci bez doprovodu. Deník Aftonbladet napsal, že se gang vrhal na zjevné cizince a rozhazoval letáky, jejichž text vyzýval „potrestat severoafrické děti ulice, tak jak si zasluhují“.

O plánované akci věděly prý úřady předem a v centru města proto hlídkovala řada policistů a v pohotovosti byl rovněž vrtulník. Server Nordfront, který používá neonacistické Hnutí švédského odporu, o akci informovalo jako o pokusu „asi stovky chuligánů“ udělat „pořádek mezi přistěhovaleckými zločinci ze Severní Afriky“.

Viděl jsem skupinu zamaskovaných mužů oblečených do černého, kteří začali bít cizince. Viděl jsem, že zaútočili na tři osoby.
svědek

Odpůrci migrace se ale na stejném místě sešli i v sobotu večer. „Jsou tu lidé sympatizující s radikálně nacionalistických prostředím. Příznivci strany Švédští demokraté ale taky z jiných částí skupiny. Dali by se označit jako ideologičtí rasisté,“ vysvětloval přímo z místa demonstrace politolog Jonathan Leman.

Nedaleko těchto protestů se ve stejný čas sešli také příznivci migrace. „Byly tu potyčky mezi několika jednotlivci. Myslím, že měly souvislost s demonstracemi, které se tu konaly dřív,“ dodává policista Goran Bylund.

O násilných incidentech se ve Švédsku naposledy mluvilo před několika dny, kdy byl ubodán zaměstnanec centra pro nezletilé běžence. Loni a předloni pak migranti obtěžovali ženy na letním hudebním festivalu, policie to ze strachu před podněcováním nesnášenlivosti tajila.

Švédsko mluví o vyhoštění

V desetimilionovém Švédsku loni požádalo o azyl asi 163 tisíc uprchlíků, ministerstvo vnitra ale tento týden oznámilo, že vyhostí neúspěšné žadatele, což má být až polovina z tohoto počtu.

Švédsko patří spolu s Německem a Rakouskem k zemím, které během současné migrační krize přijaly nejvíce žádostí o azyl. Situace ve skandinávské zemi se ovšem podle tamního premiéra Stefana Löfvena stala „neudržitelnou“, a země proto musela zavést kroky vedoucí k omezení počtu přijímaných běženců včetně hraničních kontrol.

Premiér zároveň na ekonomickém fóru v Davosu nedávno řekl, že pokud země EU nenajdou do dvou měsíců společnou řeč v otázce řešení migrační krize, bude v ohrožení Unie i schengenský prostor volného pohybu.