Švédská prokuratura nebude vyšetřovat policii kvůli zamlčování útoků na festivalu

Švédská prokuratura nebude vyšetřovat policii kvůli nařčením, že zamlčovala informace o údajném hromadném obtěžování žen na stockholmském hudebním festivalu v letech 2014 a 2015. Přístupem bezpečnostních složek se ale policie zabývá interně. Za obtěžováním dívek podle informací médií stáli mladí muži převážně z uprchlické komunity.

„Není důvod se domnívat, že představitelé policie se dopustili trestných činů, které by podléhaly státnímu zastupitelství,“ uvedla prokuratura podle severu The Local.

Policie je nyní v této skandinávské zemi terčem kritiky za to, že údajně zatajovala informace o incidentech na festivalu. „Zcela jistě jsme měli veřejně tyto informace oznámit, o tom není pochyb. Jednoduše nevíme, proč se tak nestalo,“ řekl policejní mluvčí Varg Gyllande.

Švédská média uvedla, že policisté věděli o tom, že velká skupina mladých mužů loni a předloni osahávala nezletilé dívky na kulturním festivalu We Are Sthlm, který se chlubí tím, že je největším evropským festivalem pro mládež. Atmosféru na koncertech přitom policie popsala jako klidnou.

Deník Dagens Nyheter informoval, že viděl upozornění z loňského léta, v němž jsou policisté před akcí varováni před známým „problémem s mladými muži, kteří se otírají těly o mladé dívky“. Podle zdrojů listu šlo převážně o uprchlíky, kteří přišli do Švédska bez doprovodu rodičů. Většinu z nich představovali údajně Afghánci. Policisté ale o ničem takovém veřejnost neinformovali.

Kolínské zastupitelství vypsalo odměnu za informace o pachatelích

Před nádražím v Kolíně nad Rýnem došlo k desítkám útoků
Zdroj: Reuters/Wolfgang Rattay

Zprávy kolem švédského hudebního festivalu se dostaly na veřejnost v době, kdy rozbouřily debatu silvestrovské útoky z Kolína nad Rýnem a dalších německých měst. Při nich velké skupiny mužů složené pravděpodobně převážně z přistěhovalců obkličovaly ženy, sexuálně je napadaly a okrádaly.

Policie v Kolíně nad Rýnem už eviduje kvůli silvestrovským útokům 581 trestních oznámení, zhruba dvě stovky z nich jsou kvůli sexuálnímu napadení. Státní zastupitelství v Kolíně nabízí odměnu až 10 000 eur za informace, které povedou k dopadení útočníků.

Výše odměny má podle státního zastupitelství motivovat lidi k tomu, aby poskytli úřadům informace o průběhu silvestrovské noci, které by pomohly útočníky identifikovat a usvědčit. Policie zatím vyšetřuje 23 osob, z toho deset žadatelů o azyl, zatím ale nikoho formálně neobvinila.

Silvestrovským incidentem se ve čtvrtek zabývá také zemský sněm Severního Porýní-Vestfálska. Premiérka Hannelore Kraftová před poslanci řekla, že podporuje tvrdé potrestání pachatelů. Byla však skeptická k tomu, že bude možné pachatele z řad cizinců rychle deportovat z Německa. Velká část podezřelých jsou Maročané a Alžířané a tyto dvě země se brání přijímat zpět své občany.

Kraftová také přislíbila personální posílení policie o 500 lidí. Na rizikových místech v Kolíně nad Rýnem, kde se shromažďuje velké množství lidí, také podle zemské premiérky bude zaveden kamerový sledovací systém.