(Staro)nová řecká vláda složila přísahu

V Řecku složila přísahu nová vláda, která vznikla po nedělních předčasných volbách. Povede ji znovu Alexis Tsipras a své posty si udrželo mnoho ministrů. Státní kasu by měl například znovu vést ministr Euklidis Tsakalotos. Kabinet by měl plnit podmínky záchranného programu, Atény totiž potřebují zahraniční finanční pomoc k odvrácení bankrotu.

Vládu sestavovala Tsiprasova levicová strana Syriza jako vítěz letos již druhých předčasných voleb a nacionalisté ze strany Nezávislí Řekové. Jejich předseda Panos Kammenos se vrací na ministerstvo obrany, ministrem hospodářství bude znovu Jorgos Statchakis a zahraniční agendu opět povede Nikos Kotzias.

Nová vláda se chce zaměřit na problematiku přistěhovalectví a na plnění úkolů vyplývajících z třetího záchranného programu eurozóny. Na jeho vyjednání se podílel Tsakalotos a na plnění dohody s věřiteli bude jako jeho náměstek dohlížet Jorgos Chuliarakis, který byl ministrem financí v prozatímní úřednické vládě, jež Řecko krátce řídila do voleb.

Tsipras se svou vládou podal demisi 20. srpna poté, co přistoupil na podmínky nového záchranného programu s mezinárodními věřiteli. Předčasné volby vypsal s tím, že potřebuje silný mandát, aby mohl realizovat reformy a úsporná opatření, jejichž zavedení muselo Řecko slíbit výměnou za schválení záchranného programu v sumě až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč).