Slovenský ústavní soud: Kiska pochybil odmítnutím kandidátů na soudce

Bratislava - Slovenský prezident Andrej Kiska podle ústavního soudu pochybil, když loni odmítl některé kandidáty na ústavní soudce. Ústavní soud tak dnes vyhověl stížnosti tří neúspěšných uchazečů o post soudce ústavního soudu. Ústavní soud podle slovenských médií zároveň přikázal Kiskovi, aby ve věci jmenování ústavních soudců znovu rozhodl.

Svým rozhodnutím se hlava státu krátce po svém nástupu do prezidentského úřadu dostala do prvního konfliktu s vládní stranou Směr-sociální demokracie (Směr-SD) premiéra Roberta Fica, kterého Kiska porazil v rozhodujícím kole přímé volby prezidenta.

Kiska loni v červenci odmítl většinu kandidátů na ústavní soudce, které mu předložil parlament ovládaný Ficovou stranu Směr-SD. Sněmovna v souladu s ústavou navrhla hlavě státu šest kandidátů, z nichž měl Kiska vybrat tři nové ústavní soudce. Ti by nahradili trojici soudců, kterým končilo dvanáctileté funkční období. Prezident z předložených kandidátů novou ústavní soudkyní jmenoval pouze tehdejší soudkyni nejvyššího soudu Janu Baricovou. Další kandidáty odmítl s odůvodněním, že jejich odborná způsobilost není dostatečná pro zastávání funkce soudce ústavního soudu.

Kvůli svému postupu se Kiska dostal do sporu s Ficem. Premiér už tehdy tvrdil, že prezident by měl ústavní soudce vybrat z půltuctu původně předložených kandidátů. Kiska své odmítavé rozhodnutí loni opřel o dřívější verdikt slovenského ústavního soudu, který posílil pravomoci hlavy státu při jmenování vysokých funkcionářů.

Pětice neúspěšných kandidátů na post ústavních soudců podala vůči prezidentovu rozhodnutí stížnost k ústavnímu soudu. Ten dnes vynesl verdikt o stížnostech tří kandidátů a rozhodl, že postupem hlavy státu bylo porušeno jejich právo na přístup k voleným a jiným veřejným funkcím za stejných podmínek. O stížnostech dalších dvou odmítnutých kandidátů na ústavní soudce bude soud rozhodovat později.

Kiska už v kampani před prezidentskými volbami za jednu ze svých priorit označil změnu nelichotivého stavu slovenské justice. Krátce po nástupu do úřadu například vyměnil několik členů soudní rady, která kromě jiného volí předsedu nejvyššího soudu.

Vydáno pod