Ve Středočeském kraji volí 65 zastupitelů, o hlasy usiluje 16 stran

Středočeský kraj má 65 zastupitelů, o hlasy voličů se letos na šestnácti kandidátních listinách uchází 856 kandidátů. Do Středočeského kraje zároveň spadá či zasahuje pět obvodů, kde se letos volí senátor: Česká Lípa, Kolín, Příbram, Kladno a Louny.

Krajské volby v roce 2016 vyhrálo ANO se ziskem 20,76 procenta hlasů a 16 mandáty před Starosty a nezávislými s 18,43 procenta hlasů a 15 mandáty. Do zastupitelstva se dále dostaly ČSSD (11 křesel), ODS (10 křesel), KSČM (8 křesel) a TOP 09 (5 křesel).

Koalici v radě kraje tvořily nejprve ANO, STAN, ODS a část zastupitelů zvolených za TOP 09 (dohromady 44 zastupitelů). Hejtmankou Středočeského kraje se stala Jaroslava Pokorná Jermanová, která kandidovala za ANO.

Tato koalice se však v říjnu 2017 rozpadla a nahradila ji nová koalice hnutí ANO a ČSSD (dohromady 27 zastupitelů), kterou podporuje KSČM (i s komunisty 35 zastupitelů). Hejtmankou zůstala Jaroslava Pokorná Jermanová.

Senátní volby v pěti obvodech

Senátory budou letos voliči vybírat v pěti obvodech, které se nacházejí ve Středočeském kraji, respektive do něj zasahují. Jde o obvody: 36 Česká Lípa, 42 Kolín, 18 Příbram, 30 Kladno a 6 Louny.

V České Lípě je v současnosti senátorem Jiří Vosecký (SLK+TOP 09), který křeslo obhajuje a zároveň má devět protikandidátů.

V Kolíně je v současnosti senátorkou Emilie Třísková (ČSSD) která křeslo obhajuje jako nezávislá a zároveň má deset protikandidátů.

V Příbrami je v současnosti senátorem Jiří Burian (ODS), který křeslo obhajuje a zároveň má sedm protikandidátů.

V Kladně je v současnosti senátorem Jiří Dienstbier mladší (ČSSD), který křeslo obhajuje a zároveň má deset protikandidátů. 

V Lounech je v současnosti senátorkou Zdeňka Hamousová (nestr. za ANO), která křeslo obhajuje a zároveň má devět protikandidátů