ČSSD k tématu Sociální politika a zaměstnanost

Pracovat se musí vyplatit, a proto prosazujeme: Konec levné práce. Konec nekonečné pracovní doby. Více času na rodinu. Více peněz na život

Sociální systém chceme nastavit tak, aby pomáhal především těm, kteří se bez cizí pomoci nedokážou slušně uživit. Jsou to hlavně matky samoživitelky, hendikepovaní lidé, senioři a nezaměstnaní, kteří chtějí pracovat.

Rodiče s dětmi a senioři jsou – i přes zlepšení v posledních letech – bohužel stále výrazně ohroženi chudobou. Není možné, aby se pracující lidé propadali do chudoby jen proto, že se rozhodnou mít děti. Stejně tak je nepřijatelné, aby lidé po odchodu do důchodu žili v nedůstojných podmínkách.

Pomůžeme lidem, kteří pečují o své vážně nemocné blízké. Udržíme systém pravidelného navyšování penzí. Navýšíme rodičovský příspěvek na 300 tisíc korun. Rozšíříme nárok na porodné pro rodiny s příjmem do 3,5násobku životního minima a zvýšíme porodné na první i druhé dítě na 15 tisíc korun. Propojíme systém zdravotních a sociálních služeb a zajistíme dlouhodobost jejich financování. Prosadíme také vyšší růst mezd a platů sociálním pracovníkům a pracovníkům v sociálních službách.