Politici vítají návštěvu Zelenského v Praze. „Svým odhodláním a statečností inspiruje celý svět“

Návštěva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Praze potvrzuje sílu spojenectví mezi oběma zeměmi, myslí si předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP-09). Prezident Petr Pavel na Twitteru napsal, že „v boji za svobodu a suverenitu není sám a nikdy nebude“. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) uvedl, že se těší na setkání s ním. Politici si také všímají, že prezidentova návštěva předchází summitu NATO ve Vilniusu, což může hrát strategickou roli.

„Těším se na setkání, pane prezidente. Vaše návštěva Prahy potvrzuje silné spojenectví mezi ČR a Ukrajinou,“ napsala Pekarová Adamová na Twitteru. „O jeho návštěvu stojí každá svobodná země… Tak teď navštíví tu naši,“ napsal její spolustraník a europoslanec Jiří Pospíšil dříve, než bylo potvrzeno, že se prezident do Česka chystá. „Ten moment musel přijít,“ dodal o chvíli později, po přistání letadla.

„Na Pražský hrad přicestoval muž, který svým odhodláním a statečností inspiruje celý svět,“ píše se v příspěvku na profilu prezidenta Pavla. Zelenského v něm vítá v Česku.

Šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) stručně uvedl, že se těší na setkání. „Jsem hrdý na ČR a její občany,“ napsal později a připojil snímky skupiny, která přišla prezidenta přivítat na Hradčanské náměstí. Ukrajinského prezidenta uvítal v Česku také ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) Zelenského uvítal. „Sláva Ukrajině,“ dodal.

„Vítejte, pane prezidente. Jsem rád, že v zahraničně-politických otázkách ČR nelavíruje, je spolehlivým partnerem a v rámci EU patří k nejaktivnějším podporovatelům napadené Ukrajiny,“ napsal ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Vyzval lidi, aby před ruskou agresí na Ukrajině nezavírali oči.

„Prezident Zelenskyj vnímá, že ČR je dlouhodobě jeho blízkým partnerem, ať už na půdě EU, tak i Severoatlantické aliance,“ řekl ve vysílání ČT24 bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (Socdem). Podotkl, že se prezident v poslední době zaměřil na diplomatické aktivity.

Nadcházející summit ve Vilniusu

Senátor Pavel Fischer (nestr.) vyzdvihl Českou pomoc Ukrajině a její rychlost. „Je to silná chvíle,“ řekl o návštěvě a zdůraznil důležitost nadcházejícího summitu NATO ve Vilniusu, který bude probírat i další podporu Ukrajiny. Česko podle Fischera může pomoci v dialogu se státy, které jsou zdrženlivější s pomocí napadené zemi.

„Tady je důležité, že je to před summitem ve Vilniusu,“ souhlasí předseda sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09). „To, jak jsou evropské země sjednoceny, je pro mě docela významný moment, a myslím, že i návštěva prezidenta Zelenského ukazuje, že spoléhá na Českou republiku,“ řekl v mimořádném vysílání.

Mimořádné vysílání ČT k příletu prezidenta Zelenského (zdroj: ČT24)

Jaroslav Bžoch (ANO), který je místopředsedou sněmovního výboru pro evropské záležitosti, vidí v Zelenského návštěvě výraz vděčnosti za českou podporu. „Určitě bude chtít znát názor vlády na vstup (Ukrajiny) do NATO a Evropské unie, bude chtít vidět, jak ještě můžeme Ukrajinu podpořit vojensky,“ myslí si. Řekl, že hnutí ANO vládou organizovanou pomoc zemi podporuje.

Zelenskyj přilétl do České republiky na svou první návštěvu Česka od začátku obnovené ruské invaze.