Prigožinův obrat? Dostal prý příslib munice. Přitom se ho už údajně chystal vystřídat Kadyrov

Šéf ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin údajně dostal slib, že získá munici potřebnou k tomu, aby jeho bojovníci mohli pokračovat v dobývání ukrajinského Bachmutu. V neděli to napsal na sociální síti Telegram. Podle ukrajinské strany jsou Prigožinova vyjádření jen snahou odvést pozornost od těžkých ztrát. Ještě v pátek totiž Prigožin v ostrém prohlášení varoval, že vzhledem k nedostatku munice se stáhnou. V sobotu také prohlásil, že pozice předá bojovníkům čečenského vůdce Ramzana Kadyrova – a ten už prý dopisem požádal ruského vládce, aby jeho lidi poslal do Bachmutu.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (květen 2023)

  • 23:59

    On-line pro dnešek končí. Děkujeme za pozornost. Budeme v něm pokračovat opět ve čtvrtek ráno.

  • 23:00

    Ukrajinský parlament schválil zákon, který oživuje rozsáhlou privatizaci a umožňuje pronajímat státní majetek až na pět let soukromým subjektům. Zákon také umožňuje Státnímu fondu majetku Ukrajiny (SPFU) spravovat sankcionovaná aktiva, uvedl SPFU ve zprávě na webu.

  • 22:34

    Spojené státy připravily pro Ukrajinu novou dodávku munice do systémů protivzdušné obrany Patriot, střel do raketometů HIMARS a dalšího vybavení. Oznámil to Bílý dům, který představil nejnovější balík vojenské pomoci pro zemi bránící se už déle než rok ruské ozbrojené agresi. Podle Pentagonu činí hodnota přislíbeného materiálu až 300 milionů dolarů (přes 6,5 miliardy korun).

„Máme slíbeno tolik munice, kolik potřebujeme, abychom mohli pokračovat,“ tvrdí Prigožin. V jeho prohlášení na Telegramu se také píše, že Wagnerově skupině byl přidělen generál Sergej Surovikin pro koordinaci rozhodování s ruským ministerstvem obrany.

Surovikin tři měsíce velel ruským vojskům na Ukrajině, v lednu ho ale vystřídal náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov. 

Britská stanice BBC na svých internetových stránkách podotkla, že Prigožinův nejnovější obrat není překvapivý. Označila ho za někoho, komu jde o publicitu a kdo nesplnil své předchozí výhrůžky. 

Ruské ministerstvo zahraničí mlčí

Ruské ministerstvo obrany se k nedělnímu Prigožinovu prohlášení nevyjádřilo, informuje agentura Reuters. Mluvčí východního uskupení ukrajinských vojsk Serhij Čerevatyj poznamenal, že ruské síly mají munice „více než dost“. Rusové podle něho za uplynulý den v oblasti Bachmutu podnikli 489 dělostřeleckých útoků.

„Tak vypadá hlad po munici?“ reagoval provokativní otázkou Ukrajinec Čerevatyj. Prigožinova vyjádření považuje za snahu odvést pozornost od těžkých ztrát, které wagnerovci u Bachmutu utrpěli poté, co jejich velení do bojů nasadilo velké počty žoldnéřů.  

Ruské jednotky v čele s wagnerovci se ukrajinský Bachmut snaží dobýt už měsíce. O toto město se vedou nejkrvavější boje z celé fronty. Prigožin se v pátek tvrdě opřel do ruského ministra obrany Sergeje Šojgua a náčelníka generálního štábu Gerasimova kvůli tomu, že se jednotkám Wagnerovy skupiny v Bachmutu nedostává munice. Varoval, že se odtamtud k 10. květnu stáhnou do týlu.  

V sobotu na to navázal tvrzením, že pozice v ukrajinském Bachmutu předá bojovníkům čečenského vůdce Kadyrova. Prigožin podle své tiskové služby řekl, že už je ve spojení se zástupci Kadyrova, „abychom okamžitě zahájili přesun z pozic, takže 10. května v 00:00, kdy podle našich propočtů vyčerpáme náš bojový potenciál, se naši druzi ve zbrani postaví na svá místa a budou pokračovat v útoku na Bachmut“. Vzápětí příšlo od Kadyrova prohlášení, že „podepsal dopis adresovaný vrchnímu veliteli ozbrojených sil Ruské federace Vladimiru Putinovi s žádostí, aby vydal rozkaz k přesunu (čečenských) speciálních jednotek rychlého nasazení Achmat“ do Bachmutu.

Americký Institut pro studium války (ISW) v té souvislosti podotkl, že Prigožin s Kadyrovem se zřejmě snaží ukázat jednotky ruské regulérní armády a ministerstvo obrany jako neefektivní a svalit na ně vinu za případné neúspěchy v Bachmutu.