Prigožin a Kadyrov se pouštějí do stále tvrdší kritiky armády. V Kremlu jim to zatím prochází

Horizont ČT24: Kritika ruské armády zevnitř Ruska (zdroj: ČT24)

Ruské síly v posledních týdnech zdaleka nemluví jako jeden muž. Proti generálům řádné armády se ozývá stále hlasitější kritika ze strany Jevgenije Prigožina, který velí žoldnéřům z Wagnerovy skupiny. Proti armádě nasazené na Ukrajině se vymezuje i velitel čečenských bojovníků Ramzan Kadyrov. Kritika oficiálního velení jim zatím prochází, protože jsou oba schopni posílat další a další muže na místa nejtvrdších bojů.

Kariéra ruského generála Alexandra Lapina skončila v troskách. Možná poslední ránu mu zasadil čečenský vůdce Ramzan Kadyrov, který na konci října otevřeně uvedl, že jsou Lapinovy jednotky mizerně vybavené a nedovedou držet pozice bez pomoci čečenských bojovníků.

„Celý den nemohly přesunuté jednotky najít bojovníky generála Lapina. Nakonec musely samy držet obranu místo nich,“ napsal na sociální síti Telegram Kadyrov. 

Generál s pošramocenou pověstí podle neoficiálních zdrojů přišel o místo. Naopak Kadyrovův vliv pomalu stoupá. Už před válkou si vytvořil fakticky osobní armádu a za její nasazení na Donbasu nyní sklízí pocty a vyznamenání. 

Prigožin poukazuje na korupci

Spolu s Kadyrovem sílí také Jevgenij Prigožin, zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny. Na Ukrajinu už vyslal osm tisíc mužů a ze své pozice opakovaně kritizuje ruské velení i státní úřady jako zkorumpované.

„Oligarchové a další představitelé elit si dál žijí v naprostém pohodlí. Dokud do války nepůjdou i jejich děti, tak se žádná skutečná mobilizace konat nebude,“ vyjádřil se tento týden Prigožin.

Oba muže spojuje i to, že mají k dispozici telegramové kanály se stovkami tisíc sledujících, které slouží jako jejich vlastní média, na kterých kritiku otevřeně zveřejňují. Bojovníci je zdraví přímo z fronty. 

Jednotky pod velením Kadyrova a Prigožina mají i vlastní styl a ideologii. Velitelé Kadyrovců se odvolávají na muslimskou víru svých bojovníků. Jevgenij Prigožin zase opakuje, že se ve své armádě neštítí nikoho, ani zločinců a vězňů. „Velký pozor si dáváme na ty, kteří jsou ve vězení za sexuální zločiny. Ale chápeme, že chyby se občas stávají,“ uvažoval před časem na Telegramu Prigožin. 

Reakce Kremlu

Podle amerického Institutu pro studium války je ale věhlas obou mužů už příliš velký a Kreml se ho zřejmě snaží usměrnit. „Putin se možná pokouší napravit mediální obraz ministra obrany Sergeje Šojgua a čelit tak rostoucímu vlivu proválečné frakce takzvaných siloviků,“ napsali v pravidelné zprávě analytici minulý týden. 

Na rozdíl od ruského ministra ale Kadyrov a Prigožin získávají sympatie tím, že s veřejností mluví otevřeněji. A když někdo opovrhuje jejich jednotkami, vyzvou ho, ať sám vstane z pohovky a vyrazí na frontu.

Podle redaktorky Deníku N Petry Procházkové ale zdánlivě překvapivá kritika neohrožuje garnituru ruského prezidenta. „Myslím si, že režim Vladimira Putina kontroluje i to, aby kritika odpovídala přesně tomu, co on potřebuje. Aby ani jedna ze soupeřících klik v celém bloku silových ministerstev a tajných služeb neměla navrch,“ uvedla v pořadu Horizont ČT24

Dodala, že si myslí, že silná vyjádření Kadyrova a Prigožina nejsou ruskému vedení na obtíž, protože „kritizují, co kritizovat v danou chvíli mají.“ Právě vůdce Wagnerovců podle ní těží z toho, že se po letech v ústraní stal mediální hvězdou. „Vystupuje veřejně a může si dovolit kritizovat vysoce postavené generály. Ale to jen do chvíle, než Kremlu náhodou přeroste přes hlavu,“ odhaduje Procházková.